Mısır'ın yeni kraliçesi bulundu! Yeni bir gizli piramit ve 300 tabut...

Mısır'ın yeni kraliçesi bulundu! Yeni bir gizli piramit ve 300 tabut...
Firavun Tutankamon’un mezarının yakınlarında, daha önce bilinmeyen bir Mısır kraliçesine ait yeni bir piramit ve yüzlerce mumya gün yüzüne çıkartıldı.

Firavun Tutankamon’un ünlü mezarının yakınlarında, tarihi bir keşfe daha imza atıldı. Antik Mısır’da daha önce bilinmeyen bir kraliçeye ait olduğu düşünülen yeni bir piramit ve onunla birlikte yüzlerce mumya keşfedildi.

Live Science makalesinin çevirisini Kayıp Rıhtım yayımladı. Firavun Tutankamon’un mezarının keşfedilmesinin 100. yıl dönümünde, arkeologlar Giza’da önemli bir işe daha imza attı.

Tutankamon’un mezarından yalnızca bir taş atımı uzaklıkta, arkeologlar daha önce hiç adı geçmemiş eski bir Mısır kraliçesinin piramidini ortaya çıkarmayı başardılar. Bir tabut, mumya, eser deposu ve birbirine bağlı bir dizi tünelle; keşif oldukça kapsamlı bir tabloya ev sahipliği yapıyor.

Araştırmacılar son iki yıldır Kahire’nin yaklaşık 30 kilometre güneyinde yer alan Giza’daki bir arkeolojik alan olan Saggara’da kazı çalışmaları yapıyor. Arkeologlar, son dönemlerde Tutankamon’un kısa süren hükümdarlığı sırasında (MÖ 1333’ten MÖ 1323) ona en yakın generallerin ve danışmanların bazılarına ait olabilecek tabut ve mumyalar keşfetmişti.

Bunula birlikte, Mısır’ın altıncı hanedanlığının ilk firavunu olan Teti’ye ait olan bir başka piramit üzerinde de çalışmalarını sürdürüyorlar.

TUTANKAMON’A KOMŞU YENİ BİR PİRAMİT VE YÜZLERCE MUMYA KEŞFEDİLDİ

Kazı üzerinde çalışan ve daha önce Mısır’ın Antik Eserler Bakanı olarak görev yapmış olan Mısır bilimci Zahi Hawass, mumyaların keşfine dair şu ifadeleri kullandı:

“Yeni Krallık döneminde insanlar Teti’ye bir tanrı olarak tapıyordu. Bu nedenle onun yanında gömülmek istediler.

“Bununla birlikte, daha önce Saqqara’da bilinen gömülerin çoğu ya Eski Krallık’a ya da Geç Dönem’e aitti. Şimdi, tümü Yeni Krallık dönemine ait 9 ila 18 metre derinlikte 22 hava bacası bulduk.”

uieauieuea.jpg

Hawass, bu kuyularda “Yeni Krallık döneminden iyi şekilde korunmuş 300 tabut” ile birlikte “devasa bir kireçtaşı lahit” tespit ettiklerini açıkladı.

Hawass, sözlerine şöyle devam etti:

“Yeni Krallık’tan mezarların bölgede yaygın olduğu daha önce bilinmiyordu. Bu neden keşif tamamen bölgeye özgü. Tabutların her birinin kendine has yüzleri var. Kadın ve erkekler birbirinden ayrılıyor. Ölüler Kitabı’ndan sahnelerle süslenmişler. Her tabutta aynı zamanda ölen kişinin adı da bulunuyor.”

Her ne kadar yeni tabutların ortaya çıkması şaşırtıcı olmasa da, mumyaların iyi şekilde korunduğunu görmek bilim insanlarını şaşırttı.

Hawass, bu durumun Yeni Krallık döneminde mumyalama işleminin artık zirveye ulaştığını gösterildiğini kaydediyor.

Kimliği Belirsiz Kraliçenin Adı “Neith”

Araştırmacılar, mumyaların yanı sıra bir başka önemli keşif daha gerçekleştirdiler ve kimliği bilinmeyen bir kraliçenin anısına inşa edilmiş yeni bir piramit buldular.

Kraliçenin isminin Neith olduğu kaydedilirken bu ada tarihsel kayıtlarda daha önce hiç yer verimediği de kaydedildi. Hawass, “Tarihi yeniden yazmanın ve kayıtlara yeni bir kraliçe eklemenin harika olduğunu,” ifade etti.

Kazı alanında bulunan tabut ve antik eserlerden bir seçki, gelecek yıl Giza’da açılacak Büyük Mısır Müzesi’nde sergilenecek.

Geçen aylarda, Tutankamon’un mezar odasından Kraliçe Nefertiti’nin gizemli mezarına açılan bir geçidin olabileceği öne sürülmüştü.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Yaşam