Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti
Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ olarak teyit ederken, not görünümünü de ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi.

Moody's'in takviminde ilk değerlendirilecek ülke olarak Türkiye yer aldı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye için 2024 yılının ilk raporunu açıkladı. Bilindiği üzere Moody's, 2023 yılının son raporunu 15 Aralık'ta açıklamayıp pas geçmişti. Moody's bu tarihin ardından açıkladığı "Kredi Görüşü" raporunda, Türkiye'nin not görünümünün "durağan" olduğunu hatırlatarak, "Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB'nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması halinde görünüm pozitife çevrilebilir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

'Durağan'dan 'pozitif'e geçildi

Türkiye ile ABD arasındaki saat farkı nedeniyle not kararının gece yarısında açıklandı. Moody's, en son 12 Ağustos 2022 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu 'B2'den 'B3'e indirirken, 'Negatif' olan görünümü ise 'Durağan'a revize etmişti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, son raporunda ise Türkiye’nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.

BloombergHT’nin aktardığına göre görünümün pozitife çekilmesindeki temel nedeninin para politikasındaki değişim olduğu belirtildi. Bu politikaların, çok yüksek seyreden enflasyonu sürdürülebilir seviyeye indirme ihtimalini artırdığı ifade edildi.

'para politikasının güvenilirliği' notu düşüldü

Raporda manşet enflasyonun kısa vadede artabileceği, ancak enflasyon dinamiklerinin değişmeye başladığına dair işaretler olduğu, bunun da ‘para politikasının güvenilirliği ve etkinliğini yeniden kazandığının göstergesi’ olduğu vurgulandı.

Enflasyonun yılın ikinci yarısında ılımlılaşmaya başlayacağı, yıl sonunda yüzde 45 civarında olacağı öngörüldü.

Ekonomi