MTA hazırladı, son depremler doğruladı: 'Türkiye’nin Deprem Üreten Diri Fayları'

MTA hazırladı, son depremler doğruladı: 'Türkiye’nin Deprem Üreten Diri Fayları'
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü: "Ülkemizin deprem gerçeğini anlamak için “Türkiye’nin Deprem Üreten Diri Fayları” konusunu, anlaşılabilir bir ifadeyle açıklamak için kullanılabilecek en uygun doküman, adeta Türkiye’nin bir fay resmi olan “Türkiye Diri Fay Haritası”dır."

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin Deprem Üreten Diri Fayları ve Türkiye Diri Fay Haritası” başlıklı bilgi notu yayınladı. Kurumun internet sitesine 28 Şubat'a konulan bilgi notunda "Ülkemizin deprem gerçeğini anlamak için ‘Türkiye’nin Deprem Üreten Diri Fayları’ konusunu, anlaşılabilir bir ifadeyle açıklamak için kullanılabilecek en uygun doküman, Türkiye’nin bir fay resmi olan Türkiye Diri Fay Haritası’dır" denildi.

Bilgi notunda özetle şöyle denildi:

* Milyonlarca yıldan bu yana Türkiye’nin geçirmiş olduğu jeolojik süreçler sonucunda da birçok deformasyon yapısı oluşmuş ve büyük depremler üreten önemli faylar gelişmiştir.

* Bu faylar bir taraftan Anadolu Levhası’nın dinamik yaşantısının temel unsurları olurken, diğer yandan da yaklaşık 12.000 yıl
öncesine dayanan Anadolu Medeniyetleri’nin günümüze kadar geçen süreçte sürdürdüğü yaşam mücadelesine konu olmuştur.

* Depremler de hiç kuşkusuz bu jeolojik yapının ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak binlerce yıldan beri süregelen Anadolu’nun deprem gerçeği, sunduğu faydalara ve sağladığı yaşamsal kaynaklara karşın, depremle yaşamayı bir türlü öğrenemeyen Anadolu Medeniyetlerine büyük kayıplar verdirmiştir. Bu
acı kayıpların önüne geçilebilmesinin tek yolu depremlerin çok iyi anlaşılması ve buna karşı alınacak önlemlerin hayata geçirilmesiyle mümkündür.

* Ülkemizin deprem gerçeğini anlamak için “Türkiye’nin Deprem Üreten Diri Fayları” konusunu, anlaşılabilir bir ifadeyle açıklamak için kullanılabilecek en uygun doküman, adeta Türkiye’nin bir fay resmi olan “Türkiye Diri Fay Haritası”dır.

* Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından
hazırlanan ve 2013 yılında basımı yapılarak kullanıma sunulan “Türkiye Diri Fay Haritası” işte bu resmin belgesi niteliğindedir. Türkiye Diri Fay Haritası üzerinde çizilmiş olan her çizgi aktif bir fayı yani yaşadığımız depremlerin birer kaynağını temsil etmektedir.

ekran-resmi-2023-03-07-07-46-28.png

* Bu haritanın hazırlanma süreci içerisinde Anadolu’nun dağını ovasını karış karış inceleyen, arazide yürüttüğü jeolojik araştırma faaliyetleri ile
ülkemizin diri fayları hakkında incelemeler yaparak bilgi toplayan MTA’lı yerbilimcilerin çok büyük emekleri ve başarıları söz konusudur.

* Diri fay araştırmaları sonucunda ülkemizde MTA tarafından belirlenen ve
Türkiye Diri fay Haritası üzerinde gösterilen toplam diri fay sayısı 485 adettir. Türkiye Diri Fay Haritası’nda gösterilen diri fayların her birinin 5,5 ve daha büyük depremler üretebilecek kaynak zonlar olduğu belirtilmektedir. Bu harita üzerinde yer alan diri faylara ait uzunluk, yaş, kayma türü, genel
doğrultu, fay düzleminin eğim yönü ve derecesi gibi deprem tehlike değerlendirmelerinde ihtiyaç duyulabilecek bilgiler de kullanıma sunulmuştur.

“Türkiye Diri Fay Haritası’nın doğruluğunun en önemli kanıtları, daha önceki
depremlerde de olduğu gibi, 06 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş ve 20 Şubat 2023 tarihli Defne (Hatay) merkezli depremlere ait sismolojik verilerin konumlarındaki örtüşme (Şekil 2) ve 06 Şubat 2023 tarihinden bu yana sahada yüzey kırığı incelemesi ve haritalaması yapan ekiplerimizin yerinde tespitleri ile ortaya konulan yüzey kırıklarının konumsal uyumluluğudur.

ekran-resmi-2023-03-07-07-47-01.png

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem