Muğla Valiliği’nden Yatağan’a ‘sıfır atık’ sertifikası

Muğla Valiliği’nden Yatağan’a ‘sıfır atık’ sertifikası
Son günlerde Akbelen'deki ağaç kesimine onay vermesiyle gündemde olan Muğla Valiliği’nin, zehir saçan Yatağan Termik Santraline de “Sıfır Atık Sertifikası” verdiği ortaya çıktı.

Gazete Duvar yazarı Bahadır Özgür, Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen ‘sıfır atık’ projesi kapsamında Yatağan Santrali’ne “çevreci işletme belgesi” verildiğini aktardı. Yatağan Termik Santrali, raporlara göre erken ölümlere neden oluyor.

Bahadır Özgür’ün yazısından ilgili bölüm şöyle:

“’Şaka gibi’ diyeceğiz ama, binlerce hayata mal olmuş ve olacak bir trajedi var ortada. Onca bilimsel araştırma “Yatağan öldürüyor” derken, Emine Erdoğan’ın himayesindeki proje kapsamında santrali 2020’de ‘sıfır atık belgesine’ layık görmüşler. Niye peki? Üzerinde “camı buraya, plastiği şuraya atın” yazılı iki metal kutuyu kapının önüne koydu diye...

Santralin çevreyi kirleten atıkları sadece cam ve plastik mi?

Yatağan, uzun süre önce, Yatağanlıların sorunu olmaktan çıkıp tüm ülkenin kıyamet alametine dönüşmüştü aslında. Ne var ki çoğumuz, Akbelen’de ağacı savunanların tepesine inen jandarma copuyla beraber o ‘Sur düdüğünün’ hepimiz için öttüğünü yeni duyabildik. Oysa 20 yıldır konuya dikkat çekenler, araştıranlar, yerinde tespit yapanlar; Yatağan’dan yayılan zehrin yarattığı en sinsi, nesilleri kapsayan, en büyük yıkımın adını koymuştu: Hayat tehlikede!”

Bahadır Özgür, Yatağan Termik Santrali’ne dair 2000 yılından başlayarak sağlık örgütleri ve çevreci kuruluşların hazırladığı 10 ayrı raporu da paylaştı. Son rapor 2022 yılında Sağlık ve Çevre Birliği’nin (HEAL), “Kronik kömür kirliliği Türkiye: Kümülatif sağlık etkileri” adlı çalışması.

Özgür, çalışmayı şöyle aktardı:

“Bu çalışmaya göre, 1982-2020 yılları arasında kömürlü termik santrallerin kirletici etkisine bağlı 68 bin 324 kişi erken öldü. Bu ölümlerin 33 bin 129’u Yatağan Termik Santrali’ne atfedildi. Raporda her şeyi özetleyen şu grafik oldukça çarpıcı:

1-3yyn.jpg

Ülkede onca bilim insanı, gönüllü kuruluş, üniversite Yatağan’ın yaydığı ölümü yıllardır gözler önüne seriyor. Buna rağmen yasayı hiçe sayıp santrallerin filtre takmasını bile geciktirdiler. 2019’da kamuoyu isyan edince ancak fitreler takılmaya başlandı. Tam 40 yıldır alıp aldıkları tedbir hepi topu bu işte.

Üzerine daha fazla bir şey söylemeye lüzum yok. Emine Hanım’ın himayesinde Yatağan Termik Santrali’ne 2020’de verilen ‘sıfır atık’ sertifikasını ve sebebini ibret olsun diye buraya bırakalım yeter:

2-fjg2.jpg3-wjsl.jpg

(Kısa Dalga)

Gündem