Muğla'lı köylüler mücadele verdikleri fabrikaya giden kamyonların önünü kesti

Muğla'lı köylüler mücadele verdikleri fabrikaya giden kamyonların önünü kesti
Muğla’da, yargı süreci devam etmesine rağmen inşaatı süren çimento fabrikasına karşı mücadele veren köylüler, fabrikaya malzeme taşıyan kamyonların önünü kesti. Köylülerin bölgedeki nöbeti gece boyunca devam edecek.

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde yapımına 2021 yılında başlanan çimento fabrikasına karşı köylülerin mücadelesi sürüyor.

Yargı süreci devam etmesine rağmen fabrika inşaatının devam etmesine tepki gösteren Muğlalılar, bugün fabrikaya malzemeye taşıyan kamyonların önünü keserek geçişine izin vermedi. Bölgede sabaha kadar nöbet tutacakları belirten köylüler adına açıklama yapan bir yurttaş, şunları söyledi:

“Bu çimento fabrikasının kapatılması için, daha doğrusu açılmaması için 1,5 yıl önce dava açtık. Zaten açılamadı. Önce bize dediler ki ‘Keşif heyetini gönderiyoruz, keşif yapılacak’. Ondan sonra bir anda, ne olduysa kendi kararlarından döndüler ve keşif heyetini iptal ettiler. Sonra da davayı görmemeye karar verdiler. Fakat biz, peşinden temyiz ettik. Haklılığımız ortaya çıktı. Haklılığımız ortaya çıktıktan sonra davanın esasına girdik.

'Fabrika sahipleri hukuku fırsat bildi'

Bu sefer keşif gününü bekledik. Keşif günü geldiler, keşiflerini yaptılar. Raporun yayınlanması için 30 gün süreleri vardı. Sonra hakimden ek süre istendi. Hakim de 60 gün daha ek süre verdi. Yani bugünden sonra, 60 gün sonra raporlar ancak yayınlanacak.

Hakim, ancak raporları okuyacak, sonra da belki ağustosta karar vermiş olacak. Temmuzda zaten bunun bitmesi planlanıyor. Bunu fırsat bilen fabrika da gitti hemen kazanlarını getirdi. Burada duruyor. Ama köylüler, bu kazanların geçmesine izin vermiyor. Köylüler, yolu kapatmış durumda. Ablalarımız oturuyor. Hiçbir şekilde izin vermiyorlar.” (ANKA)

Gündem