Muhalefet: "Güvenlik soruşturması teklifi reddedildi, bir daha gündeme gelemez"

Muhalefet: "Güvenlik soruşturması teklifi reddedildi, bir daha gündeme gelemez"
Kamu görevine alınacaklar için "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun teklifi" Meclis’te muhalefetin oylarıyla reddedildi. CHP, HDP ve İYİ Parti ayrı ayrı basın toplantıları yaparak, reddedilen bir teklifin yeniden gündeme getirilemeyeceğini belirtti.

Kamu görevine alınacaklar için AKP tarafından 18 maddelik "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun teklifi" Meclis’te muhalefetin oylarıyla reddedildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, konuya dair Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre Beştaş, açık oylamanın yapıldığı ve çoğunluk oyuyla kanunun maddelerine geçilmesinin reddedildiğini belirtti. Beştaş, “Bu şu anlama geliyor; İç Tüzüğün 81’inci maddesine göre, maddelere geçilmesi ya da tümü kabul edilmeyen kanun teklifleri Genel Kurulca reddedilmiş sayılıyor. Bu durumda bir yıl içinde tekrar aynı kanun teklifi, Genel Kurul oyuna sunulamıyor. Yani şu anda tablo budur” dedi.

"Tekrar gündeme gelemez"

Oylama sonucunun sabit, net ve resmi olduğunu belirten Beştaş, Meclis Genel Kurulu’nun kanuna dair “reddedilmiştir” şeklinde resmi Twitter hesabından paylaşım yaptığını anımsattı. Beştaş, şöyle devam etti: “İki katip üyenin hiçbir itirazı olmadı. Bu bizim hem tanıklığımız hem de Meclis TV’nin çekimiyle sabittir. Sonrasında oylamayı geçersiz saymak ve iktidar grubu ortakları lehine değiştirmek için bazı girişimler de oldu. Bugün saat 12.00’de Meclis Başkanlık Divanı toplantıya çağrıldı. Bu toplantıya çağrıda da açıkça söylüyorlar ‘teklifin maddelerinin görüşülmesine geçilmesi hakkında İçtüzüğün 13’üncü maddesi çerçevesinde yapılan başvuruların değerlendirilmesi amacıyla’ deniyor. Yani Meclis Başkanlık Divanı kendi çoğunluğuna dayanarak yapılan oylamayı geçersiz kabul etmek için Genel Kurul’da tekrar gündeme getirmeye çalışıyor. Oysaki İçtüzüğün 13’üncü maddesinin 2’nci fıkrasının son cümlesi açıkça itirazın sonradan aykırılığın anlaşılması şeklinde bir cümle söylüyor böyle bir durum söz konusu değil.”

Reddedilen bir oylamanın yeniden gündeme getirilemeyeceğini belirten Beştaş, “HDP olarak direneceğimizi ve geçmemesi için iç tüzükten kaynaklı her türlü hakkımızı kullanacağımızı belirttik. Oylamada dünkü muhalefetin demokratik iradesi açıkça galip gelmiştir. Maç 90 dakikadır ve bu 90 dakikada gol oldu. Şimdi bu gole ofsayt diyerek bozmaya çalışan bir akıl var, bunu kesinlikle kabul etmiyoruz, maçı kurallarına göre oynadık şimdi atılan golü iptal ettirmeye çalışıyorlar. Bunu yapana mızıkçı derler, oyunbozan derler” dedi.

İYİ Parti: Saygı duyulmalı

İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, AKP grubunun parlamentonun bu kararına saygı duyması gerektiğini vurgulayarak, bunun anayasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı. Dervişoğlu, Meclis Başkanlık Divanı’nın toplantıya çağırılmasının parlamentonun kararına keyfi bir müdahale anlamı taşıdığına dikkat çekerek, “Dünkü oylamada usul ile ilgili herhangi bir parlamenterin bir itirazı olmadı ve oylama kayıt altına alındı. Oylamanın sonucu kabul edilmiştir olarak ilan edildi. Oylamada tartışmaya açık bir durum yoktur” dedi.

"AKP'de tekliften rahatsız olanlar var"

Dervişoğlu, kanun teklifinin AKP’nin tamamı tarafından kabul görmediğine işaret ederek, bunun Genel Kurul iradesine yansıdığını söyledi. Dervişoğlu, “Ak Parti içinde kanun teklifinin bu şekilde yasalaşmasından rahatsızlık duyan milletvekilleri var mı diye zihnimizde sorular canlanıyor. Parlamentonun itibarını sarsacak her türlü girişime müsaade etmeyeceğiz. Bir yıl geçmeden bu teklif Genel Kurul gündemine getirilemez. Başkanlık Divan’ının toplantıya çağırılmasıyla tekriri müzakere yapılmaya çalışılıyor ama bu mümkün değil” diye belirtti.

"Meclis'in işleyişine darbe"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP’nin Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak istediğini belirterek, “Kurallara uygun yapılan işlerin sonucunda kural tanımamak, kuralları değiştirmek kazanılmış bir maçı federasyonu toplayıp oynanmamış saymak, yediği golü yenmemiş saymak için sahada ki hakemi değiştirmek gibi akıl almaz işlere karışmış durumda AKP. Maalesef üzülerek söylemek gerekir Meclis Başkanı Şentop’ta Cumhur İttifakı’nın arzuhalcisine dönüşmüş durumda” dedi.

"Anayasaya aykırı"

Özel, şöyle devam etti: “9 aydır Meclis gündeminde olan bir kanun görüşüldü. Güvenlik soruşturmasını içeriyor teklifi. Tepeden tırnağa anayasaya aykırı bir teklif. Bu fişleme kanununu AYM iptal etmişti. AKP’nin kendisi de rahatsız bu kanun teklifinden. Çünkü bir sene sonra iktidara biz geçtiğimizde bu kanuna göre AKP memurlarının hepsi gidebilir korkuları var. Biz de diyoruz ki getirseniz bile kullanmayız. Kafalar karışık, grup yorgun, moraller bozuk, baskı altındalar ve dün görüşmeler başladı. Biz İçtüzük’ten kaynaklı tüm haklarımızı kullandık. Salonda bulunmalarını istiyoruz ama AKP’de durum şu: Yoklama istersen Çin ordusu gibi geliyorlar, müzakere istersen çil yavrusu gibi dağılıyorlar. Fişleme kanununda salonda durdukça suça ortak olduklarını düşünüyorlar.”

"Maç bitti"

Teklifin reddedilmesi sonrası AKP grubunun tekrar oylama istediğini dile getiren Özel, “Çoksanız geleceksiniz, yoksanız sonucu kabul edeceksiniz. O salona gelip de görevini yapmadıysan sonucuna katlanacaksın. ‘Vay Tayyip Bey bizi mahfeder’ diyorsanız orasını da siz düşüneceksiniz. Meclis Başkanı koşa koşa geldi, Meclisi yöneten Haydar Akar’ın yerine kendisi yönetmek istedi. Bu doğru değil, olmaz. Maç bitmiş, düdük çalınmış, sonuç ilan edilmiş, diyor ki ‘biz bu maçı iptal edip baştan oynayacağız’ diyor. Bu bir İçtüzük ihlali olur. Bu mızıkçılıktır. İstanbul seçimlerindeki durumdur. Ciddi bir farkla muhalefet kazandı. O salona girmek istemiyorsa, zorla sokulduğunda da anında oradan gidiyorsa arızayı başka yerde arayacaksınız” diye belirtti. (Ankara/MA)

Gündem