Muhalefetten "Ekonomi anayasası" hazırlığı

Muhalefetten "Ekonomi anayasası" hazırlığı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, “Merkez Bankası bağımsızlığı, mali disiplin, düzenleyici kurumların özerkliği, yolsuzluğun ve kayıt dışı ekonominin önlenmesi” gibi konuların öne çıktığı temel ekonomik ilkeleri ortak taahhüt altına alacak.

Önümüzdeki ilk seçimlere “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” ortak vaadiyle gitme niyetindeki 6 muhalefet partisinin gündeminde artık ekonomi de var. Hayat pahalılığı ve yüksek kur-yüksek enflasyon sarmalında giderek büyüyen sorunlar, muhalefet partilerinin birlikte düşünme alanını genişletti. Mevcut Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu düşünen muhalefet partileri, ekonomiyi sağlam temeller üzerine oturtmayı amaçlayan ilkeleri belirleyerek seçmen karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu’nun DÜNYA’dan Maaruf Buzcugil'e verdiği bilgiye göre Aralık ayında “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”e geçiş için belirlenen ana ilkeleri ortak bildiri ile kamuoyuna açıklamayı planlayan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi kurmayları temel ekonomik ilkeleri belirlemek üzere de temaslara başladı.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, “Merkez Bankası bağımsızlığı, mali disiplin, düzenleyici kurumların özerkliği (SPK, BDDK, RK vb.), yolsuzluğun ve kayıt dışı ekonominin önlenmesi” gibi konuların öne çıktığı temel ekonomik ilkeleri ortak taahhüt altına alacak. Bu taahhütler, yaşama geçmesi halinde ilerde “ekonomi anayasası” ilkelerinin temelini oluşturacak. Muhalefetteki 6 partinin temsilcileri, zaten “Güçlü parlamento, tarafsız cumhurbaşkanı, bağımsız ve tarafsız yargı” başlıklarıyla ilgili düzenlemeler konusunda yol haritasını büyük ölçüde belirlemiş bulunuyor.

Ekonomi