Muharrem İnce, görevini tamamladı ve gitti

Muharrem İnce, görevini tamamladı ve gitti
Oyu yüzde 1'i görünce "Çekiliyorum" demesi ve çekilirken seçmenlerini Kılıçdaroğlu’na oy vermeye çağırmaması görevini tamamladığını gösteriyor.

KEMAL GÖKTAŞ

Önceki Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefete büyük bir hezimet yaşatan Muharrem İnce, kendisine hak etmediği bir güç vehmedenleri de mahcup ederek adaylıktan çekildiğini açıkladı.

İnce, bütün seçim kampanyasını Kemal Kılıçdaroğlu’na verilen HDP ve Emek Özgürlük İttifakı desteği üzerinden PKK ile, Gelecek Partisi ve Deva Partisi’nin Millet İttifakı’ndaki varlıkları üzerinden ise FETÖ ile ilişkilendirme üzerine kurdu.

İktidar partisi ve Erdoğan’a yaptığı muhalefet genel geçer argümanlardan oluşuyordu, oysa hedefine Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı’nı aldığında oldukça yüksek tonlu bir söylem tutturabiliyordu.

Ekonomik kriz ve depremin enkazıyla seçime giden iktidarın bütün yapabildiği de buydu. Söyleyecek sözü, verilecek vaadi kalmayan Cumhur İttifakı, savaş uçaklarını, tankları piyasaya sürüp muhalefeti de 'terör'le özdeşleştirerek epey yol aldı.

Akıl almaz dezenformasyonlara başvuran iktidarın elindeki medya gücü ve trol ordusu sayesinde bu propagandalarında epey başarılı olduğunu da kabul etmek gerekir.

Bu propagandanın başarısı anketlere de yansıdı; Erdoğan ve Cumhur İttifakı son bir ay içinde oyunu artırdı ve muhalefetin açık ara kazanabileceği seçimi kafa kafaya getirmeyi başardı. Bunda daha önce AKP’ye oy veren kararsız seçmenin muhalefete oy vermemeye ikna edilmesinin büyük rolü oldu.

Bu ikna çalışmasında hiç kuşkusuz Erdoğan’ın yedek gücü gibi işlev gören Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın etkisi büyüktü.

Anketlerde oyu yüzde 1’lere düşünce de muhalefetin olası bir mağlubiyeti halinde politik sahneden silinmemek için 'çekilme' hamlesi yaptı.

Yani Muharrem İnce, rolünü oynadı; Millet İttifakı'na ve Kılıçdaroğlu'nun adaylığına 'PKK-FETÖ' damgası vurarak en çok daha önce AKP'ye oy vermiş kararsızların Cumhur'a ve Erdoğan'a dönmesine hizmet etti.

Oyu yüzde 1'i görünce "Çekiliyorum" demesi ve çekilirken seçmenlerini Kılıçdaroğlu’na oy vermeye çağırmaması görevini tamamladığını gösteriyor.

Görünen o ki, İnce’ye benzer misyonlarla sahada olan Sinan Oğan’a İnce’den gelecek oylar artacak.

Bu aşamadan sonra muhalefetin kalan bir iki günde Muharrem İnce’ye oy verecek seçmenin hiç değilse kayda değer bir bölümünün Kılıçdaroğlu’na yönelmesini sağlayacak hamleler yapması seçimin birinci turda bitmesini sağlayabilir. Aksi takdirde İnce’nin yarattığı tahribatın da etkisiyle iş ikinci tura kalacak.

Gündem