Muharrem İnce'den Erdoğan'a destek: İsrail ve Filistin çatışmasındaki dengeli tutumunu destekliyorum

Muharrem İnce'den Erdoğan'a destek: İsrail ve Filistin çatışmasındaki dengeli tutumunu destekliyorum
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, İsrail Filistin çatışmasına ilişkin açıklamada bulunurken, AKP'nin kriz sürecindeki tutumunu desteklediğini açıkladı.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce 7 Ekim sabahı başlayan, yüksek yoğunluklu devam eden İsrail Filistin çatışmasına ilişkin açıklamada bulundu.

İnce AKP iktidarının 4 günlük süre içerisindeki aldığı pozisyonu desteklediğini açıklayan İnce, dengeli olduğunu ileri sürdüğü tutumun devamını dilediğini belirtti.

"Dengeli tutumu destekliyorum"

İnce şunları kaydetti:

"1- Türkiye, geleneksel dış politikası olan İsrail ve Filistin arasındaki ara bulucu rolünü kaybetmemelidir. AKP iktidarının önceki yıllarında ağırlıklı olarak Filistin lehine alınan pozisyon yerine krizin ilk anlarından itibaren izlenen dengeli tutumu destekliyor ve devamını diliyorum.

2- Hamas’ın gerçekleştirdiği vahşi saldırı, Filistin halkının haklı taleplerini gölgelemiş, İsrail’den çok Filistin’e zarar vermiştir ve verecektir. Bu saldırı içeride ve dışarıda sıkışan Netanyahu hükümetine nefes aldırmış, İsrail’in Gazze’de katliam yapmasının önünü açmıştır.

3- Çatışmalarda hangi taraftan geldiğine bakılmaksızın sivillere, masum çocuklara, kadınlara, yaşlılara yapılan saldırıları ve insanlık dışı muameleleri en güçlü şekilde kınıyorum.

4- İsrail Devletinin, Hamas’ın vahşi saldırısını gerekçe göstererek Gazze’de sivil halka karşı başlattığı katliamı bir an önce durdurması için uluslararası toplumun harekete geçirilmesi için diplomatik çabaların artırılmasını öneriyorum. Sivillere saldırının hiçbir meşru gerekçesi olamaz.

5- Bölgedeki tansiyonun bir an önce düşürülmesi ve çatışmaların bölgeye yayılmaması en büyük temennimdir. Bu çerçevede ABD’nin savaş gemisini bölgeye göndermek suretiyle aldığı tutum son derece sakıncalıdır. Türkiye, gelişmeleri yakından takip etmeli, sınır güvenliğine her zamankinden daha fazla önem vermeli, tansiyonu yükselten açıklamalardan titizlikle kaçınmalıdır."

Erdoğan'ın ilk açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın tarihi ve dini statüsünü aşındırmaya yönelik her türlü girişimin karşısında durmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak bu sabah İsrail'deki hadiseler ışığında tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" demişti.

Erdoğan daha sonra İstanbul'daki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin açılış töreninde konuya dair değerlendirmelerde bulunmuş "Bugün bölgemizdeki sorunların temelinde Filistin meselesi bulunuyor. Mesele çözülmedikçe bölge barışa hasret kalacaktır. İki devletli çözümün muhafazası önemlidir. 67 sınırları temelinde başkenti Kudüs olan Filistin devleti ertelenemez, ihtiyaçtır" ifadelerini kullanmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem