Mühendislik fakültelerinde kadın öğrenci sayısı artıyor

Mühendislik fakültelerinde kadın öğrenci sayısı artıyor
Son beş yılda mühendislik fakültesinde okuyan kadın öğrenci sayısında dikkat çeken artış görüldü.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre mühendislik fakültelerinde kadın öğrenci sayısı artıyor.

Biyomühendislik, çevre mühendisliği, gıda mühendisliği, kimya mühendisliği yüksek oranda kadın öğrencilerin tercih ettiği alanlar haline gelirken; inşaat mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, havacılık ve uzay mühendisliği gibi alanlarda da kadın öğrenci sayısı arttı.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi'nde kadın öğrenci sayısı, 5 yılda yüzde 11'den yüzde 19'a yükselirken, inşaat mühendisliğinde bölümün yüzde 30'unu kadın öğrenciler oluşturdu.

Kimya ve Metalürji Bölümü'nün yüzde 58,5'i, Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün yüzde 44'ünü kadın öğrenciler oluşturdu. Biyomühendislik Bölümü'nün yüzde 76'sı, Gıda Mühendisliği'nin yüzde 83'ü ve Kimya Mühendisliği'nin yüzde 65'i yine kadın öğrencilerden oluştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'ne 2018 yılında ilk olarak 8 kadın öğrenci başlarken, şimdi sayı 47'ye çıktı. Balıkçılık Teknolojisi Bölümü'nde de 2017'de yüzde 11 olan kadın öğrenci sayısı, bugün yüzde 100 artarak yüzde 22'ye ulaştı.

Gebze Teknik Üniversitesi'nde Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü bu yıl açılırken, 12 kadın öğrenciyle eğitime başladı. Gebze Teknik Üniversitesi'nde toplam öğrenci sayısının yüzde 32'sini kadın öğrenciler oluşturdu.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Çevre Mühendisliği Bölümü'nün yüzde 51'i, Kimya Mühendisliği Bölümü'nün yüzde 53'ü, Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümü'nün yüzde 40'ını kadın öğrenciler oluşturdu.

ODTÜ'de ise Çevre Mühendisliği Bölümü'nün yüzde 60'ı, Gıda Mühendisliği Bölümü'nün yüzde 72'si, Kimya Mühendisliği Bölümü'nün yüzde 50'sinde kız öğrenciler öğrenimini sürdürüyor. (DHA)

Gündem