'Mülkiyet Gaspı’ Meclis'te kabul edildi, AKP'li belediye harekete geçti: İlçede dönüşüm planı hazırlığı başladı

'Mülkiyet Gaspı’ Meclis'te kabul edildi, AKP'li belediye harekete geçti: İlçede dönüşüm planı hazırlığı başladı
'Mülkiyet Gaspı’ olarak nitelendirilen ve geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçen Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili ilk girişimi yapanlardan biri AKP’li Beyoğlu Belediyesi oldu.

Kentsel dönüşüm düzenlemelerini içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", Salı akşamı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildikten sonra 10 Kasım'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

İnsanların evlerinin zorla boşaltılmasına yol açabilecek

Yürürlüğe giren kentsel dönüşüm düzenlemesi, rezerv alan uygulamasıyla insanların evlerinin zorla boşaltılmasına yol açabileceği sebebiyle endişe yaratıyor. Düzenleye göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, istediği alanı ‘rezerv alanı' ilan edebilecek. Rezerv alanı ilan edilen yerlerde evi, dükkanı olanlar 90 gün içinde başka yerlere gönderilebilecek. Bu alanlar tamamen yıkılıp TOKİ'ye ya da büyük müteahhitlik firmalarına verilerek ranta dönüştürülebilecek.

Mahalle muhtarına yazı gönderildi

Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili ilk girişimi yapanlardan biri ise AKP’li Beyoğlu Belediyesi oldu. Belediye, ilçede dönüşüm planı hazırlaması için Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim AŞ’yi görevlendirdi.

Belediye, şirket çalışanlarının, mahalle mahalle dolaşıp bilgi toplaması ve binaların fotoğrafını çekmesi konusunda kolaylık sağlanması için mahalle muhtarlarına bir yazı gönderdi.

'Yasa çıktı ne olacak diye mahalledeki herkes tedirgin, korkuyor'

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, belediye ayrıca bina sahiplerine, “kentsel dönüşüm projesini kim tarafından yürütülürse destek verirsiniz? Binanız kaç yaşında? Hangi yıl yapıldı?” gibi soruların bulunduğu bir de anket çalışması başlattı. Beyoğlu Cihangir Mahalle Muhtarı Adnan Bal, “Çalışmaların ne amaçla yapıldığını söylemediler. Bir de anket bırakmışlar. Yasa çıktı ne olacak diye mahalledeki herkes tedirgin, korkuyor. Hatta ben evimi gezdirmem, izin vermem diyenler var” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem