Murat Emir'den yönetmelik tepkisi: Reklam yasağı adı altında hekimler ve meslek örgütleri susturuluyor

Murat Emir'den yönetmelik tepkisi: Reklam yasağı adı altında hekimler ve meslek örgütleri susturuluyor
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı yeni yönetmelikle hekimleri RTÜK sopasının denetimine sokmak ve halka gözdağı vermek istediğini belirterek "Bu yönetmelik Covid salgını sırasında yürürlükte olsaydı, halkı bilimsel gerçekler ışığında uyaran hekimlerin tümü cezalandırılacaktı" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın, hafta sonu yayınladığı “Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında” yönetmeliğini gündeme getirdi.

Yeni yönetmelikle sağlık hizmet sunumunda örtülü veya açık reklam yapılmasının yasaklandığını kaydeden Emir, konuya ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

Neyin bilimsel olduğuna bürokratlar değil hekimler karar verir

“İnsan sağlığını tehlikeye düşüren, tanı ve tedavi sürecini olumsuz olarak etkileyen faaliyetlerin denetim altına alınmasını tabii ki destekleriz. Bu tür denetim ve denetim sonucunda uygulanacak yaptırımlar Sağlık Bakanlığının asli görevleri arasındadır. Ancak, Bakanlık reklam yasağı adı altında halk sağlığına duyarlı hekimleri ve meslek örgütlerini susturmak istiyor. Sağlık alanında belirli etik düzenlemelerin yapılması gerektiğine inanıyoruz ama fırsattan istifade etmek amacıyla hekimlere sopa gösterilmesini kabul etmiyoruz. Bir düzenleme yapılacaksa bunun bürokratik kurullar yerine mesleki etik kurullara bırakılması daha doğru olur. Neyin bilimsel neyin etik olduğuna bakanlık bürokrasisi değil hekimler karar vermelidir.”

Covid sırasında çıksaydı hekimler cezalandırılacaktı

Tüm bu maddeler bize COVID salgını sırasında, Sağlık Bakanlığının toplumdan gizlediği salgına karşı hekimlerin uyarılarını hatırlatıyor. Yani bu yönetmelik, COVID salgını sırasında yürürlükte olsaydı, halkı bilimsel gerçekler ışığında uyaran hekimlerin tümü cezalandırılacaktı. Kendi sunduğu verileri gerçek kabul eden, işine gelmeyen tüm açıklamaların gerçek dışı olduğunu öne süren Bakanlık, bu yönetmelikle hekimleri RTÜK sopasının denetimine sokmak istiyor. Yönetmelikte ayrıca halka da gözdağı veriliyor.

Deniyor ki, bu bilgilendirmeleri paylaşanlar da aynı şekilde sorumludur. Söz konusu yönetmelik tamamen hukuka aykırıdır. İnsan sağlığını tehlikeye düşürecek tanıtım, reklam ve uygulamalarla mücadele edilmek isteniyorsa ilgili maddelerdeki tanımların daha net yapılması ve şüpheye yer bırakılmaması gerekiyor. Sağlık Bakanlığına çağrımız, yönetmeliğin yeniden gözden geçirilmesi ve sağlık meslek örgütlerinin de görüşü alınmasıdır.” (Kısa Dalga)

Gündem