Murat Kurum: 15 Mayıs itibariyle uluslararası fonlar Türkiye’ye gelecek

Murat Kurum: 15 Mayıs itibariyle uluslararası fonlar Türkiye’ye gelecek
Çevre Bakanı Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi projesi sayesinde, güven ve istikrar ortamıyla 15 Mayıs sabahıyla birlikte uluslararası fonların Türkiye’ye geleceğini iddia etti.

AKP iktidarı, muhalefet tarafından yurtdışından aldığı yüksek faizli kredilerle eleştirilirken, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde yurt dışından yatırım için 300 milyar dolar geleceğini açıklamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kılıçdaroğlu’nun hamlesi karşısında “uluslararası fonların Türkiye’ye geleceğini” iddia etti.

Ataşehir’de kurulan İstanbul Finans Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Kurum, İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinin Türk ekonomisinin geleceğinde oldukça önemli bir yere sahip olacağını söyledi.

Kurum, “İFM projesi sayesinde, güven ve istikrar ortamıyla 15 Mayıs sabahıyla birlikte global çapta kuruluşlar, uluslararası fonlar Türkiye’ye gelecek” ifadesini kullandı.

Riskli yapıların yüzde 20’si dönüştürülecek

İstanbul’daki kentsel dönüşüm hakkında da konuşan Kurum, “İstanbul’da 1.5 milyon riskli yapı var. Bunun acil olarak yüzde 20’si (300 bin konut) dönüştürülecek” dedi.

Kurum, planlanan iki rezerv bölgede yeni şehirlerin 4-5 katlı yatay mimaride yükseleceğini belirtirken, şöyle devam etti: “İstanbul’un deprem dönüşümünde rezerv alanlar Anadolu ve Avrupa yakasında olacak. Tuzla-Maltepe-Pendik hattı ile Avrupa yakasında Eyüp-Esenler-Kanal İstanbul bölgesinde yapılacak olan yaşam alanları bölgelerinin en değerli projeleri olacak.

“1.5 milyon riskli konutun 500 binini Anadolu Yakasında, 500 binini Avrupa Yakasında belirlediğimiz rezerv alanlarda yapacağız. Kalan 500’ü de yerinde. Niye bu 1 milyonu rezerv alanlara gönderiyoruz. Çünkü bugün baktığınızda şehrin merkezinde nefes alacağımız bir yer yok. Türkiye Yüzyılı’nda İstanbul’u dönüştürecek adımları da bundan önce olduğu gibi kararlı bir şekilde atacağız.”

Deprem ve afet bölgesi hasar tespit çalışmaları hakkında da bilgi veren Kurum, “Sahada yaklaşık 6 milyon bağımsız bölümü inceledik ve sahadan bütün birebir bu verileri haritalara işledik. Binalar, fay hatları ve sıvılaşmanın yani zeminin yumuşak olduğu, depremle birlikte o dayanımının azaldığı alanları tespit edip, inceledik. En yoğun yıkım Hatay, Antakya, Defne, Kırıkhan. Aynı şekilde Kırıkhan’daki fay hattı. Buna göre rezerv alanları belirledik. Yani sıvılaşma riskinin olmadığı, fay hattına mesafe olan yerler. Bu hassasiyetle çalışıyoruz. Bu hassasiyet doğrultusunda 11 ilimizde 143 bin TOKİ konutumuz sapasağlam, dimdik ayaktadır, hiçbir vatandaşımızın burnu da kanamamıştır, hiçbir binamız da yıkılmamıştır. Bu anlayışla yürütüyoruz” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem