Murat Yetkin, ‘Erdoğan’ın Suriyeliler açmazı’nı yazdı: ÖSO sıkıntısı da var

Murat Yetkin, ‘Erdoğan’ın Suriyeliler açmazı’nı yazdı: ÖSO sıkıntısı da var
Gazeteci Murat Yetkin, “Kılıçdaroğlu’nu PKK’yle irtibatlı olarak gösterdiği videosunun montaj olduğunu kabul eden Erdoğan’a Oğan desteğinin ne kadar oy getireceği meçhul ama Suriyeliler konusunu seçime günler kala tartışmanın merkezine taşıdığı kesin” dedi.

Gazeteci Murat Yetkin, Suriyeliler konusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir “açmaz” olduğunu belirterek, ÖSO varlığına dikkat çekti. Yetkin, “Türkiye’deki Suriyeliler homojen değil. Bir kısmı hala Suriye’de Türk hükümetinin -artık Suriye Milli Ordusu adını alan, eski Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bünyesinde savaşıyor; aileleriyse burada. Bir resmî kaynak sohbetimiz sırasında ‘Haydi gidin desek gitmezler ki, bu defa bize ayaklanabilirler’ diye Türkiye’nin başına aldığı belanın boyutlarını özetledi” dedi.

Yetkin, kendi internet sitesinde yayımlanan yazısında, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ’ın AKP ve CHP ile yaptıkları görüşmelerde “Suriyeliler” konusunu gündeme getirdiklerini hatırlattı. Oğan’ın oylarının her iki adaya da fayda sağlamayacağına işaret eden Yetkin, “Ancak Oğan’ın siyaset sahnesinde parlamasına, parlatılmasına neden olan sorun yerli yerinde duruyor: Erdoğan’ın Türkiye’deki Suriyeliler açmazı” dedi.

Yetkin’in yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Türkiye’deki Suriyeliler konusunda yalnızca dünkü beyan ve tartışmalar dahi sorunun -maalesef deprem felaketinden fazla- seçim üzerinde etkisi olma ihtimalini gösteriyor.

Öncelikle Oğan’ın hazır habercileri karşısında bulmuşken uzattıkça uzattığı basın açıklamasında kullandığı cümlenin gerçek değil, sadece temenni olduğunu söylememiz gerekiyor. Yani ne Cumhurbaşkanı Erdoğan ne de AK Parti iktidarı yetkilileri tarafından Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü konusunda kamuoyuna ilan edilmiş bir takvim, bir plan mevcut.

Nitekim gündüz saatlerinde Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş arasındaki görüşmede de Suriyeliler konusu gündeme geldi.

Özdağ durumu “Aramızda farklılıklar olduğu açık” diye özetledi.

Kurtulmuşa göreyse “Güvenli ve onurlu dönüş için mesafe” alınıyordu; “İnşallah Suriye’de normalleşme” sağlanırsa geri dönüş olabilirdi.

Bu “çıkmaz ayın son çarşambasına” takvim vermek gibi bir şeydi. Çünkü Suriye Dışişleri Bakanı Mikdat Faysal daha bir gün önce Türkiye ile normalleşmenin ancak Türk ordusu Suriye topraklarından çıkarsa mümkün olacağını söylemişti.

Erdoğan’ın Suriyeliler açmazı

Üstelik Faysal bu açıklamayı Kahire’de, Suriye’nin -iç savaşın çıktığı 2011’den bu yana ilk kez kabul edildiği Arap Birliği toplantısında, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın Beşar Esad ile kucaklaşması ardından yaptı.

Peki, daha 10 Mayıs’ta Moskova’da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Erdoğan’dan isteği üzerine Faysal ile buluşan Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ne dedi Suriye ve Suriyeliler konusunda?

“Göçmenlerin tamamını göndereceğiz dersek doğru olmaz” dedi; Çavuşoğlu’nun babası ‘çoban bulamıyorum’ diye söyleniyordu. Türkler artık çobanlık yapmak istemiyor, Suriyeliler yapıyordu. Elbette çok daha düşük ücretlerle.

Çavuşoğlu’nun bu sözleri AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin “Suriyeliler giderse Anadolu’nun bazı şehirlerinde ekonomi çöker” itirazını çağrıştırıyordu.

Ama Erdoğan’ın Suriyeliler açmazı ne sadece ucuz iş gücü ne de sadece gayrimenkul üzerinden vatandaşlık satışı yoluyla kritik noktalarda seçmen kazanma ile sınırlı.

ÖSO sıkıntısı da var

Erdoğan 2011’den itibaren Suriye’deki Esad rejimini devirme amaçlı silahlı grupları destekledi. Bunların çoğu cihatçı, Selefi gruplardı. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden hemen sonra başlayan Suriye operasyonlarıyla birlikte sınıra duvar inşasına başlandı. Bu aşamaya dek tahminen 5 milyona yakın Suriyeli Türkiye’ye geçmişti. Rus jetlerinin 2020 başında 34 askeri şehit etmesi ardından Erdoğan Esad’ı devirme hedefinden vaz geçti.

Türkiye’deki Suriyeliler homojen değil. Bir kısmı hala Suriye’de Türk hükümetinin -artık Suriye Milli Ordusu adını alan, eski Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bünyesinde savaşıyor; aileleriyse burada. Bir resmî kaynak sohbetimiz sırasında “Haydi gidin desek gitmezler ki, bu defa bize ayaklanabilirler” diye Türkiye’nin başına aldığı belanın boyutlarını özetledi.

İşin vardığı daha uyarıcı boyutu CHP’li Veli Ağababa öne sürdü dün. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde artık Suriyeliler de vardı. Bir yandan baktığınızda vatandaşlık verdiğinizde oy kullanma hakkı verdiğiniz gibi askerlik hak ve görevi de veriyorsunuz. Diğer yandan Suriyeliler konusunun neden seçimin yakıcı konularından biri haline geldiğini anlıyorsunuz.” (Kısa Dalga)

Gündem