Muş’ta 'gözaltında işkence' iddiası: 'Sabaha kadar darbettiler'

Muş’ta 'gözaltında işkence' iddiası: 'Sabaha kadar darbettiler'
Muş’ta kenevir ettiği iddiasıyla evine yapılan baskında gözaltına alınan Muhammed Erol, İl Jandarma Komutanlığı’nda işkence gördüğünü söyledi. Erol, “Döverken görüntümü çekerek ‘uyuşturucu ticareti yapıyorum diyeceksin’ dediler” ifadelerini kullandı.

Muş merkeze bağlı Sungu köyündeki evine yapılan baskınla gözaltına alınan 32 yaşındaki Muhammed Erol, İl Jandarma Komutanlığı’nda işkenceye maruz kaldı. Avukat Tarık Güneş, darp raporu alınmasının ardından suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Olay, dün akşam saatlerinde Muş merkeze bağlı Sungu köyünde meydana geldi.

GazeteDuvar'dan Ardıl Batmaz'ın haberine göre; evde kenevir yetiştirildiğine dair ihbar alan jandarma, akşam saatlerinde Erol’un bulunduğu eve baskın yaptı. Evde bulunan 1 adet kurutulmaya bırakılmış keneviri balkondan atmaya çalışan Erol, gözaltına alınarak Muş İl Merkez Jandarma Komutanlığı'na götürüldü. Burada işkence gören Erol’un vücudunun birçok yerinde kırıklar meydana geldi. Jandarmalar ise Erol’un gözaltı sırasında mukavemet gösterdiğini, kendilerine bıçak çektiğini iddia etti.

'Zorla ifade alınmak istendi'

Erol, başından geçenleri savcılıkta şu sözlerle anlattı:

"Ben dün saat 16:00 sıralarında evimin yakınında çay ocağında oturduğum esnada jandarma personelinin evimin oraya geldiklerini gördüm. Ben de yanlarına doğru gittim, bana herhangi bir şekilde arama kararı göstermediler. Bana kapıyı açmamı söylediler. Ben de kapıyı açtım ve 2 uzman jandarma ile birlikte eve girdik. Pencerenin önünde bulunan keneviri aşağıya düşsün diye ittim. O esnada jandarma personeli beni yere yatırdı. Ben bu esnada jandarma personelini hiçbir şekilde bıçakla yaralamadım, elimde bıçak yoktu. Beni olay yerinden alarak arabaya bindirdiler ve Muş İl Merkez Jandarma Komutanlığı'na götürdüler.

Beni binanın en üst katına çıkardılar. Tanımadığım ancak yüzlerini görürsem tanıyacağım bir kısmı askeri kamuflajlı, bir kısmı da sivil 5-6 kişi tekme ve yumrukla beni dövdüler. Dövdükleri esnada telefon kamerası ile benim görüntümü çekerek ‘uyuşturucu ticareti yapıyorum diyeceksin’ dediler. Ben de uyuşturucu ticareti yapmadığımı söyledim. Beni sabaha kadar darbettiler."

‘Vücudumun değişik bölgelerine vurdular, kımıldayamıyorum’

Savcılık ifadesinin ardından Erol, “Görevi yaptırmamak için direnme” suçunu işlediği iddiasıyla tutuklama talebiyle Muş Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Burada verdiği ifadesinde de savcılık ifadesini tekrarlayan Erol, ek olarak şunları söyledi:

“...Mukavemet göstermedim. Fiziksel veya sözlü olarak direnmedim. Onlar beni alıp aşağıya jandarma aracına götürdüler. Aşağısı kalabalıktı. Köylüler toplanmıştı. O gün için madde kullanmıştım. Ben her zaman kullanırım ancak ne yaptığımı hatırlıyorum. Beyanlarını kabul etmiyorum. Yaralanmaları nasıl oldu bilmiyorum. Aşağıya inince beni arabaya attılar. Oraya toplanan köylüleri uzaklaştırmaya çalışıyorlardı. O esnada aralarında bir arbede oldu. Beni jandarma karakoluna götürdüler. Karakoldayken bana bir tanesi ‘elimi kırdın’ dedi. Diğeri bıçak salladığımı iddia etti. Elinde yara olduğunu iddia eden görevlinin elinde bıçak yarası yoktu… Saat 17:00 gibi ben karakola gitmiştim. Saat 24:00’e kadar bana karşı fiziksel eylemlerde bulundular, vücudumun değişik bölgelerine vurdular, kımıldayamıyorum…”

Savcılığın tutuklama talebini reddeden Muş Sulh Ceza Hakimliği, Erol’a yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartı vererek serbest bıraktı.

'Köylüler mukavemet olmadığına şahitler'

Erol’un gözaltına alındığı esnada olay yerinde olan köylülerden İsmail Kaya, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, "Muhammed Erol’u dün akşam eve baskın yaparak gözaltına aldılar. Biz de oradaydık. Biz sapa sağlam teslim ettik ama onlar sabaha kadar işkence etmiş. Adliyeye sevk edilince biz farkına vardık. Çocuk yürüyemiyordu" dedi.

Erol’un avukatı Tarık Güneş ise Erol’un gözaltı kararı olmadan gözaltına alındığını söyledi. Alınan ilk darp raporunun Erol’un durumunu açıklamaktan uzak olduğunu belirten Güneş, detaylı bir rapor alınması için hastanede olduklarını belirtti. Darp raporunun alınmasının ardından yarın işkenceden suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Güneş, jandarmanın iddialarına karşın ise, “Olay anında mukavemet ettiğini iddia ediyorlar ama orada köylüler mukavemet olmadığına şahitler” diye konuştu.

Gündem