"Muz yeme" paylaşımı yapan 33 Suriyeli sınır dışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezi'ne yerleştirildi

"Muz yeme" paylaşımı yapan 33 Suriyeli sınır dışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezi'ne yerleştirildi
Sosyal medyadaki "muz yeme" akımı sonrası İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra Gaziantep’e getirilen 33 kişi sınır dışı edilmek üzere Gaziantep Geri Gönderme Merkezine yerleştirildi.
İzmir’de bir vatandaşın sokak röportajında "Ben muz yiyemiyorum, onlar kilolarca muz alıyor" sözlerinin ardından Suriyeliler’in sosyal medya üzerinden başlattığı "muz yeme" akımı sonrası biri gazeteci 33 Suriyeli savcılık kararı ile gözaltına alındı.

İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi İlay Aksoy’un sosyal medya hesabından yaptığı suç duyurusu üzerine 30 Ekim’de muz yeme videolarını haberleştiren Suriyeli gazeteci Majed Shamaa da gözaltına alındı.

İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra Gaziantep’e getirilen 33 kişi sınır dışı edilmek üzere Gaziantep Geri Gönderme Merkezine yerleştirildi. 2011 yılından bu yana iç karışıklık ve savaşın devam ettiği Suriye’ye gönderilecek olan mülteciler hayatlarından endişe ediyor.

Muz yeme videolarının bir protesto biçimi olduğuna dikkat çeken İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Sinan Taştekin, VOA Türkçe ’den Orhan Erkılıç'a yaptığı açıklamada “ Suriye’de yerlerinden edilmiş üçüncü güvenli ülkelere yerleşen şahıslar hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması hem yaşam hakkının, hem de sağlık hakkının en önemli boyutuyla ilgili Anayasada teminat altına alınan haklardan bir tanesi olan ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğinin en açık göstergesidir’’ diye konuştu.

Gaziantep Geri Gönderme Merkezinde Gazeteci Majed Shamaa ile görüşen Gaziantep Barosu Göç ve İltica Komisyonu Başkanı Avukat Cumali Şimşek ise özetle şunları söyledi: "Şahıslar hakkında öncelikle sınır dışı kararları alınacak, bu karara bağlı olarak idari gözetim kararı alınacak. Süreci tamamlanan bazı dosyalardan öğrendiğimiz kadarıyla Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce bazıları mülteciler için tahdit kayıtları girildi.  Majed Shamaa ile görüştüm kendisi ve birlikte getirilen 32 kişi şimdilik iyi durumda.  Shamaa ile bir tutanak düzenledik ve tutanakta neden Suriye’ye gidemeyeceğini yazdı. Suriye’de devam eden savaş ortamı, aynı zamanda Shamaa’nın gazeteci olması gideceği yerde zulümle karşılaşabileceği gerçeğini ortaya çıkarıyor. Kendisi aynı zamanda burada bir aile hayatı olduğunu, Suriye’deki rejimle olan sorunlarını kendi el yazısıyla dilekçesine döktü."

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise, Suriyeli Gazeteci Majed Shamaa’nın davranışının etik olmadığını ancak yaptığı hatanın da sınır dışı edilmesini gerektirmediğini belirterek şunları söyledi: "Gazetecilik etiği açısından baktığımızda bir meslektaşımızın, hele ki ülkesinde savaş olan bir meslektaşımızın sınır dışı edilmesini doğru bulmuyoruz. Toplumların gergin olduğu bir yerde gazetecilerin bu gerginliği körükleyen değil tam tersine sakinleştiren bir dil kullanması gerektiğine inanıyorum. Bu meslektaşımız yaptığı haberde her ne kadar alaycı bir dil kullanma hatasına düşmüş olsa da sınır dışı edilecek bir hata yaptığına inanmıyorum."

HABERİN TAMAMI

Gündem