Muzcuların kokain kaçakçılığının arkasından Ekvador liderinin kayınbiraderi çıktı

Muzcuların kokain kaçakçılığının arkasından Ekvador liderinin kayınbiraderi çıktı
Ekvador ve Avrupa Polisi tarafından yapılan operasyonlarda Belçika, Hollanda ve Türkiye’ye uzanan kaçakçılığın arkasında Ekvador eski devlet başkanı Guillermo Lasso’nun kayınbiraderi ve Arnavut ortağı çıktı.

CENGİZ ERDİNÇ


İki yıl soruşturmanın ardından 6 Şubat’ta Ekvador’da altı eyalette “Gran Fenix 13” ve İspanya’da dört şehirde Palma adıyla başlatılan operasyonlarda 32 kişi gözaltına alındı. Kaçakçılığın merkezindeki Arnavut Dritan Gjika var.

Gjika, Ekvador’un azledilecekken istifa eden eski devlet başkanı Guillermo Lasso’nun kayınbıraderi Danilo Carrera’nın yakın arkadaşı Ruben Cherres’le ortaktı. Halen aranan Dritan Gjika’nın geçen yıl ocak ayında Türkiye’ye kaçtığı ileri sürüldü.

Ekvador’da başkan adayıyken 9 Ağustos 2023’te öldürülen Fernando Villavicencio, kaçakçılığa ilişkin raporunda tutuklanan isimlerin önemli bir bölümünden ve Gjika’nın ortağı bir başka Arnavut, Erjet Strefi’den bahsetmişti. 2019’dan beri Çekya tarafından aranan Strefi Meyve ticaretini paravan olarak kullanan organizasyon, Kolombiya’da üretilen kokaini Ekvador’da muz paketleri arasına yerleştiren çete, muz konteynerlerini Guayaquil limanından, Hollanda, Belçika, Arnavutluk ve Türkiye’ye gönderiyordu.

Türk polisinin de destek verdiği operasyon kapsamında Türkiye, Hollanda, Belçika ve Arnavutluk’ta toplam 3 ton 200 kilo kokain ele geçirildi.

Dritan Gjika’nın sağ kolu olan Arjantin asıllı İtalyan M.S. kurduğu spor merkezleri, bar ve restoran gibi işletmelerle suç gelirlerinin aklanmasını sağladı. İspanya Marbella’da yaşayan M.S. Kolombiyalılarla ayda 4 ton kokain almak için anlaşmıştı. Driten Gjika da Ekvador’dan Avrupa ve Türkiye’ye yönelik sevkiyatı yönetiyordu.

Lasso’nun kayınbiraderi Carrera ile Ruben Cherres ve Dritan Gjika arasındaki bağları bir grup gazetecinin La Posta internet sitesinde yayınlanan ”El Grand Padrino” başlıklı araştırması ortaya çıkarmış, Cherres iki ay sonra öldürülmüştü.

Ekvador’da 24 Ocak’ta Los Rios sahilindeki bir domuz çiftliğinde tarihin en büyük yakalamalarından biri gerçekleşmiş ve 22 ton kokain bulunmuştu.

Ekvador-Avrupa arasındaki kaçakçılıkta önemli bir rol oynayan Kompanio Bello kartelinin lideri ”Gramoz” lakaplı Dritan Recebi de 2020’de Floransa’da başlayan ”Los Blancos” operasyonundan sonra Türkiye’ye kaçmış ve 10 Kasım 2023’te sahte bir Kolombiya kimliğiyle İstanbul’da yakalanmıştı.

2011 yılından 2023 yılına kadar geçen 12 yılda Mersin’de yakalanan 4 tondan fazla kokainin üçte ikisi Ekvador’dan ve muz konteynerleri içinde gelmişti.

Gündem