Myanmar'da askeri cunta, devrik lider Aung San Suu Kyi için kısmi af ilan etti

Myanmar'da askeri cunta, devrik lider Aung San Suu Kyi için kısmi af ilan etti
Myanmar'da askeri cunta, darbeyle görevden alınan eski lider Aung San Suu Kyi kısmen affetti. Çeşitli suçlamalarla 33 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan Suu Kyi 'nin serbest kalıp kalmayacağı bilinmiyor.

Myanmar'da, 2016 yılındaki darbeyle görevden alınarak ev hapsinde tutulan devrik lider Aung San Suu Kyi hakkında askeri cunta 'kısmı af' ilan etti.

76 yaşındaki Aung San Suu Kyi çeşitli suçlamalarla 33 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmıştı.

Devlet medyasının bildirdiğine göre, Budizmin kutsal günü nedeniyle 7 binden fazla mahkum için çıkarılan affın bir parçası olarak Aung San Suu Kyi de kısmen affedilecek. Ancak affın, devrik lider hakkındaki suçlamaların bir kısmına uygulanmayacağı belirtiliyor. Bu nedenle Aung San Suu Kyi'nin serbest bırakılıp bırakılmayacağı belli değil.

Aung San Suu Kyi kimdir?

Ülkesinde "insan hakları aktivisti" olarak tanınan Suu Kyi, 1991 yılında ev hapsinde bulunduğu sırada Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. 1989 ile 2010 arasında yaklaşık 15 yıl boyunca tutuklu kaldı.

2015 yılının Kasım ayında, lideri olduğu NLD ile Myanmar'ın 25 yıl sonraki ilk serbest seçimini kazandı. Ancak Myanmar anayasası, çocukları başka ülkelerin vatandaşları olması nedeniyle Suu Kyi'nin başkan olmasına engel oldu. Bugün 76 yaşında olan Suu Kyi, darbeden önce ülkenin fiili lideri konumundaydı.

Myanmar'da Arakan eyaletinde yaşayan Müslümanlara soykırım yapıldığı iddiaları sonrasında Birleşmiş Milletler (BM), Suu Kyi'yi "suç ortağı" olarak tanımladı. 2018 yılında İnsan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Aung San Suu Kyi'ye verdiği Vicdan Elçisi Ödülü'nü geri çektiklerini açıkladı. 2009 yılında örgüt, ülkesinde barış ve demokrasi için verdiği mücadeleye işaret ederek, o dönem ev hapsinde olan Suu Kyi'yi Vicdan Elçisi Ödülü'ne layık görmüştü. (Kısa Dalga)

Dünya