Myanmar’da darbenin 100. günü gösteriler devam ediyor

Myanmar’da darbenin 100. günü gösteriler devam ediyor
Myanmar’da göstericiler 100. gününe giren askeri cuntayı protesto ederken, Tayland’a kaçan 3 Myanmarlı gazeteci tutuklandı. Myanmar’da yasaklanan Burma’nın Demokratik Sesi (DVB) adlı online yayın kuruluşunun üç muhabiri ülkeye kaçak girmek suçundan tutuklandıkları söylendi.

Myanmar’da göstericiler 100. gününe giren askeri cuntayı protesto ederken, Tayland’a kaçan 3 Myanmarlı gazeteci tutuklandı.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Myanmar’da yasaklanan Burma’nın Demokratik Sesi (DVB) adlı online yayın kuruluşunun üç muhabiri ülkeye kaçak girmek suçundan tutuklandılar.

DVB Yayın Yönetmeni Aye Chan Naing yaptığı yazılı açıklamada üç gazetecinin iki cunta muhalifi ile birlikte Pazar günü Chiang Mai kentinde tutuklandıklarını belirtti. Aye Tayland hükümetini, Myanmar’a gere gönderilirlerse hayatlarının ciddi biçimde tehlikeye gireceğini” belirterek, gazetecileri ve muhalifleri Myanmar’a sınır dışı etmemeye çağırdı. 

Bu arada cunta yönetimi bugün 100. Gününe girerken çeşitli kent ve kasabalarda protesto göstrileri devam ediyor. Göstericiler bugün yürüyüşler, motosiklet konvoyları ve farlarını yakarak protestolarına devam ederken, birçok kişi de muhaliflerin işareti olan 3 parmak hareketini yapıyor.

Ülkenin en büyük kenti Yangon’da protestocular “Yangon düşmanın tamamen yokolması için grevde” pankartı taşırken, kuzeydeki Kachin eyaletinin Hpakant kentinde göstericiler “devrim mutlaka kazanacak” sloganları attı.

Askerlerin 1 Şubat’ta sivil yönetimi devirerek iktidarı ele geçirmesinden bu yana devam eden gösterilerde güvenlik güçleri 52’si çocuk 781 kişiyi öldürdü ve 3,843 kişi tutuklandı.

Darbeden bu yana internetin kesilmesi, yabancı yayınların yasaklanması ve birçok haber kuruluşunun kapatılması nedeniyle Myanmar’dan haber akışı da büyük ölçüde kesildi. 

ABD ve Avrupa Birliği’nin ekonomik yaptırımlar koymasına rağmen, cunta yönetimi geri adım atmadı. 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ise bugün yaptığı açıklamada, ordunun iktidarını güçlendirme çabalarında hiçbir gevşeme olmadığını belirterek, insan hakları ihlallerinin öldürme dışında, evlerin basılması, insanların kaybedilmesi, yasadışı tutuklama ve binlerce devlet memurunun işten atılması ya da iş akitlerinin askıya alınmasını içerdiğini belirtti.

Komiserlik sözcüsü, “Myanmar’da insan haklarının durumunun daha da kötüleşmesini engellemek için daha büyük bir uluslararası müdahaleye gerek olduğu açık” dedi. (AJANSBİZİM)

Dünya