Naci Ağbal neden görevden alındı? Sonuçları ne olacak?

Naci Ağbal neden görevden alındı? Sonuçları ne olacak?
Ekonomistler, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasının ekonomide sarsıntı yaratacağını sonuçlarının döviz ve enflasyona yansıyacağını belirtiyor.

 

Ekonomistler Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın gece yarısı görevinden alınmasını değerlendirdi. Ekonomistlerin medyaya yansıyan değerlendirmelerini derledik:

 Yeniçağ yazarı ekonomist ve gazeteci Evren Devrim Zelyut: “Ağbal en başında adeta bir intihar görevine çıkmıştı. Yapısal reformlara dayanmadan sadece para politikası yani faiz ve para miktarı ile enflasyonu kontrol etmeye çalışmak imkânsızdı.  Ağbal’ın faiz hamleleri Saray tarafından izlenirken kurun tekrar yükselmesi Ağbal karşıtlarına büyük koz verdi. Amerikan tahvilleri enflasyon beklentisi ile yükselince Ağbal’ın verdiği yüksek faizler boşa gitti. Hem kur arttı hem de iş dünyası yükselen faizlerin altında ezilmeye başladı. Ağbal karşıtları da boş durmadı. Yeni Şafak Gazetesi son faiz artırımında adeta isyan etti. AKP içindeki çatlağı gösterdi.

Türkiye’ye kredi veren finansal kurumlar için de sürpriz olan bu kararla, dışarıdan bakıldığında Türk ekonomi yönetiminin kaosa girdiği düşünülecek, Türkiye’ye duyulan güven daha da azalacaktır. AKP içinde siyasi olarak filizlenen çatlaklar daha belirgin hale gelecek. Berat Albayrak ekibi ve diğerleri şeklinde olan mücadele belirginleşecek.  Başta enflasyon olmak üzere döviz piyasalarındaki oynaklık daha da artacak.”

 Cumhuriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Veysel Ulusoy: “Para piyasasının çalkalandığı, ekonomik büyümede sancıların yaşandığı bir dönemde Merkez Bankası başkanının, hem de bu kadar kısa zamanda değiştirilmesi belki de olabilecek en olumsuz kararlardan biridir.

Bağımsız bir özerk yapısının, kanunla belirtilmesine rağmen, siyasi bir kararla yapılan böyle bir değişimin hem ekonomik hem de hukuki zeminde sarsıntı yaratacağı açıktır. Temel olarak, başkanın değiştirilmesi bir şeylerin düzeltilmesi için neden değildir. Önemli olan, bu çalkantıların nedenini tartışmaktır; yüksek işsizlik oranı, gelirsizlik, istihdam yaratmada yaşanan sorunlar ve bizzat siyaset kurumu gibi.”

 

 

Ekonomi