Naci Görür'den Antalya uyarısı: 7 üzeri deprem oluşturabilecek faylar var

Naci Görür'den Antalya uyarısı: 7 üzeri deprem oluşturabilecek faylar var
Türkiye son günlerde özellikle yaşanan depremlerle yeniden sarsılıyor. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, son olarak Antalya ile ilgili uyarılarda bulundu. Görür, "Antalya’da deprem olmaz algısı yanlış" diye konuştu.

'Antalya dikkatli olmalı'

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin etkileri sürerken yeni sarsıntılar vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor. Son günlerde Konya, Diyarbakır, Bingöl ve Malatya'da yaşanan depremler de gündemin yeniden depreme odaklanmasına neden oldu.

Prof. Dr. Naci Görür, önceki gün katıldığı Halk TV canlı yayınında yaşanabilecek yıkıcı depremler konusunda uyarılarını sürdürdü.

Görür, Antalya ile ilgili de şunları söyledi:

"Antalya’da deprem olmaz algısı yanlış, külliyen yalan. Antalya’yı çevreleyen dağların doğusu ve batısı faylarla kaplıdır ve çoğu da 7 üzeri deprem oluşturabilecek boyutta faylar. Antalya dikkatli olmalı. Her yere gökdelen dikmemeli.
Bugün fay kuşaklarının hemen hemen her yerinde yer bilimleri fakülteleri var. Devletin o adamları el üstünde tutması lazım. Çocuklar işin parasını bulabilmek için neler yapıyorlar. Devlet örgütlü olarak yer bilimleri bölümünü, ciddi projeler vermek suretiyle MTA'yı bizzat görevlendirerek biz artık Türkiye'de canlı fayların ne büyüklükte deprem üretebilir, ona yakın yerleşim alanlarının ne kadar etkileniri belge belge ortaya koymamız lazım. Türkiye devletinin en önemli projesi olması gerekirken, biz DPT ve TÜBİTAK'a proje verdiğimizde reddettiler. Dediğimiz şuydu: Doğu Anadolu fayı uyanacak. Bu dediğim 2010'da... Bu fay çalışırsa çok büyük yıkıma neden olur. Desteklerseniz depremlerin büyüklüğünü hesaplayacağız dedik, reddettiler.

Ben Maraş'a deprem geliyor dediğimde halkım duymadı mı? Bir gün gördün mü halkın yerel yönetimlerden can güvenliğini talep ettiğini... Bugün olmaz yarın bir uyanırız depremle canlarımızı yitirmişiz. Şu depreme karşı hep birlikte olalım. Halk talep ederse bu iş olur." (Kısa Dalga)

Gündem