Nagehan Alçı KONDA anketlerini yazdı: İlk turda Erdoğan, ikinci turda Kılıçdaroğlu önde seçim büyük ihtimalle 28 Mayıs'a...

Nagehan Alçı KONDA anketlerini yazdı: İlk turda Erdoğan, ikinci turda Kılıçdaroğlu önde seçim büyük ihtimalle 28 Mayıs'a...
Nagehan Alçı, Konda'nın raporunu yazdı: İlk turda Erdoğan, ikinci turda Kılıçdaroğlu önde, seçim büyük ihtimalle 28 Mayıs'a kalmış durumda.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, KONDA Araştırma’nın nisanda düzenlediği iki anketin sonuçlarını ve hazırlanan rapordan bulguları paylaştı.

Dört cumhurbaşkanı adayının yarışacağı seçimlerde, Meclis’te oluşacak tablonun da önemi var. Uzmanlar, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde Meclis’teki güç dağılımının yarışı önemli ölçüde etkileyeceğini düşünüyor.

Nisan başı ve ortası

Alçı’nın aktardığına göre KONDA biri 1-2 Nisan, diğeri 15-16 Nisan’da iki saha çalışması yürüttü.

Alçı bu çalışmaların kimin adına yapıldığı, kim / hangi parti / aday tarafından finanse edildiği, örneklem büyüklüğü, örneklem belirleme yöntemi, hata payı, kararsızların nasıl dağıtıldığı gibi bilgileri paylaşmadı.

KONDA’nın bu araştırmalar doğrultusunda 202 sayfalık rapor hazırladığını belirten Alçı, bunda AKP ve genel olarak cumhur ittifakı yükselirken, cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun oylarının arttığının belirtildiğini aktardı.

Rapora göre son üç aydır cumhur ittifakının oyları yüzde 45 bandında. Millet ittifakıysa yüzde 36-38 bandında hareket ediyor.

Partiler

15-16 Nisan verilerine göre kararsızlar dağıtılınca sonuçlar şöyle:

AKP yüzde 36,2
CHP yüzde 24
İYİ Parti yüzde 13,7
HDP/Yeşil Sol yüzde 10,3
MHP yüzde 7,4
Diğer partiler yüzde 8,5

Alçı, TİP’in oylarını paylaşmasa da kararsızlar dağıtıldığında Emek ve Özgürlük İttifakı'nın yüzde 12’ye ulaştığını belirtti. Buna göre TİP’in oyu yüzde 1,7 olarak hesaplanabilir. Yeniden Refah ve Memleket partilerinin oyları aktarılmadı.

Yazarın tamamı için tıklayınız.

Gündem