Nagehan Alçı'dan Muharrem İnce yorumu: Laik bir Erdoğan profili

Nagehan Alçı'dan Muharrem İnce yorumu: Laik bir Erdoğan profili
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce için, "Laik bir Tayyip Erdoğan karakteri. Muharrem İnce işte o profil" dedi.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'yle ilgili yazısında "Tayyip Erdoğan'a şahsi nefret duyan ama hemen her konuda devlet gibi düşünen, Cumhur İttifakı gibi düşünen seküler bir kesim ortaya çıktı son 8 sene içinde. Bu kesimin istediği aslında laik bir Tayyip Erdoğan karakteri. Muharrem İnce işte o profil" dedi.

Muharrem İnce'nin "bikinili bir kadınla başörtülü bir kadını buluşturabildiğini" söyleyen Alçı özetle şunları yazdı:

"(...) Peki Muharrem İnce'nin bu ani yükselişine İstanbul merkezli Türk burjuvazisi ne diyor? Bunu araştırmaya ve öğrenmeye gayret ettim.

2018'de İstanbul burjuvazisi gönülden Muharrem İnce'yi destekledi. Hatta siyasetin derinliklerine pek vakıf olmayan kimi burjuva aileleri İnce'nin Cumhurbaşkanı seçilme ihtimalinden umutlandı bile.

Eski teoriler bugünkü Türkiye’yi kavramakta yetersiz kalıyor

2023'te ise aynı burjuvazi Muharrem İnce'ye karşı tamamen negatif duygular barındırıyor. Ama endişeli değiller.

(...) Tayyip Erdoğan'a şahsi nefret duyan ama hemen her konuda devlet gibi düşünen, Cumhur İttifakı gibi düşünen seküler bir kesim ortaya çıktı son 8 sene içinde.

Bu kesimin istediği aslında laik bir Tayyip Erdoğan karakteri. Muharrem İnce işte o profil.

Ayrıca yukarıda bahsettiğim aynı HDP-karşıtı milliyetçi zemin bir anda -meşhur örnekle- bikinili bir kadınla başörtülü bir kadını buluşturabiliyor.

O zaman "farklı akvaryumlar" teorisinin seçmen davranışı olarak bir anlamı kalmıyor. O her iki seçmen tipi de bir anda Muharrem İnce’ye dönebiliyor.

Nitekim, panorama.tr verilerinden hareket eden Ali Bayramoğlu'nun da ifade ettiği gibi Muharrem İnce seçmenlerinin 3’te 1’i AK Parti’den, 3’te 1’i CHP’den, 3’te 1’i de 18-22 yaş seçmen kitlesinden geliyor.

Yani ortada sadece CHP’den kopan seçmen kitlesi yok. Çok net sistemik bir kriz var. 2018’de Erdoğan’a oy verip bugün eli Kılıçdaroğlu’na gitmeyen ve Muharrem İnce’nin merkez popülizmine yönelen bir kitleden bahsediyoruz.

Ya Tayyip Erdoğan ya Kemal Kılıçdaroğlu ikili modelini reddediyorlar. Hem laik hem dindar kesimde var bunlar.

Bu tabloyu izah etmek için “Metropol hayatı öfkeyi artırıyor” gibi herkesin söyleyeceği, yani “Türkiye’nin başkenti Ankara’dır” benzeri cümleler kurmak da bu toplumsal hadiseyi anlamayı güçleştiriyor."

Yazının tamamı

Gündem