Nagehan Alçı'nın "üniformasını" Kütahyalı da eleştirdi: "Doğru bulmadım, kendisi de pişman oldu"

Nagehan Alçı'nın "üniformasını" Kütahyalı da eleştirdi: "Doğru bulmadım, kendisi de pişman oldu"
Habertürk yazarı Nagehan Alçı'nın Ukrayna'da askeri üniforma giy mesine yönelik tepkiler sürerken, eşi Rasim Ozan Kütahyalı da "Nagehan’ın-her ne sebeple olursa olsun-askeri mont giymesini ben de doğru bulmadım. Zaten kendisi de pişman oldu. Savaş muhabirlerinin tenkitlerine saygı duyuyorum. Fakat Nagehan’ın üst düzey isimlerle o koşullarda röportajlar yapabilen tek gazeteci olması da takdir edilmeli" dedi.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı'nın eski Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'yla röportaj yaptığı sırada Ukrayna askeri üniforması giymesi tepki çekti.  Alçı’ya ilişkin bir haberi alıntılayan gazeteci Savash Porgham sosyal medya hesabından, “Savaş muhabirliğinde hayati kurallar vardır" diyerek şunları yazdı:

"GAZETECİ SAHADA KAMUFLAJ GİYMEZ"

"Gazeteci sahada asla askeri kamuflaj giymez, gazeteci asker veya taraf sanılmamak için savaşın taraflarının hiçbir simgesini veya aksesuarını üzerinde asla taşımaz, gazeteci savaştaki hiçbir tarafın üniformasını giymez… Savaş muhabirliğinin ilk kuralı ‘Hiçbir haber muhabirin hayatından değerli değildir, öncelikli olarak hayatını koru’ şeklindedir. Kamuflaj giyen, özellikle de savaşın taraflarından birinin resmî üniformasını giyme gafletinde bulunan bir gazeteci savaş alanında kendini öldürtür. Bir savaş muhabiri aktardığı bilgilerde savaşın tüm taraflarına mesafeli olmalı. Gazeteci eğer savaşın taraflarından birinin üniformasını giyerse zaten taraf olur ve nesnellik zeminini kaybeder. O noktadan sonra da sadece ‘İliştirilmiş Gazeteci’ olur ve söyledikleri yanlı olur.”

Öte yandan Alçı'yla aynı kurumda çalışan Habertürk spikeri Mehmet Akif Ersoy da, sosyal medya hesabından isim vermeden duruma tepki gösterdi. 

Ersoy paylaşımında, "İnsan şimdi Grup Yorum’dan, bağımsızlık mücadelesi veren Ukrayna halkı için de 'Defol Rusya!' şarkısı bekliyor. 'Felluce' kıvamında bir 'Kiev' marşı da olur. Gazetecilik madem müsaade ediyor(!) arkadaşlarımızı da zamanında Irak kamuflajı veya Filistin bayrağıyla görmek isterdik” diye yazdı.

ALÇI: BU ÜNİFORMA İLE DOLAŞMIYORUM

Alçı tepkiler üzerine sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak şunları yazdı:

1- Ukrayna Eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile yaptığım özel röportaj esnasında aşırı soğuktan ötürü giydiğim mont ile ilgili spekülasyonlar yapılıyor. Bu konuda bir açıklama yapma ihtiyacı hissettim…

2- Poroşenko ile röportajı Kiev sokaklarında, Eski Başkan ve ekibinin karargahı önünde yaptık. Ben de o dondurucu soğukta çok üşüdüm, bunun üzerine Poroşenko’nun Başdanışmanı bana geçici olarak giymem için bu askeri montu getirdi, ben de giydim. Yoksa bu üniforma ile dolaşmıyorum.

3- Öte yandan ben bu işgal ve istila karşısında asla tarafsız değilim. Tüm kalbimle bir vatan savunması vermekte olan Ukrayna halkının yanındayım. Gazeteci işgal karşısında tarafsız olamaz. Fakat haberlerimi ve röportajlarımı da objektif yaparım, haber yansız, yorum hürdür.

4- Ukrayna’da yaptığım gazetecilik vesilesiyle bana yine fabrikasyon olduğunu bin kere açıkladığım tweetlerle saldıran tüm sitelere ve kişilere de dava açacağım. Yeter artık!  

KÜTAHYALI: KENDİSİ DE PİŞMAN OLDU
Rasim Ozan Kütahyalı ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda,"Nagehan’ın-her ne sebeple olursa olsun-askeri mont giymesini ben de doğru bulmadım. Zaten kendisi de pişman oldu. Savaş muhabirlerinin tenkitlerine saygı duyuyorum. Fakat Nagehan’ın üst düzey isimlerle o koşullarda röportajlar yapabilen tek gazeteci olması da takdir edilmeli" ifadesini kullandı. 

Kütahyalı şunları kaydetti:

"Zelenskiy’den önceki Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile kendi savaş karargahında, arkalarında bombalar patlarken yüz yüze röportaj yapabilen çok nadir gazetecilerden biri Nagehan oldu tüm dünya medyasında. Meşhur evrensel medya kurumları bizzat Nagehan’ı aradılar bu sebeple.

Ukrayna eski Devlet Başkanı Poroşenko dışında Ukrayna Başpiskoposu Eustratios ile röportaj yapabilen tek gazeteci, Zelenskiy’e muhalif Lviv Belediye Başkanı ile, Zelenskiy’in Lviv Valisiyle röportaj yapabilen tek gazeteci Nagehan. Lütfen bu röportajları izleyin ve insaflı olun."

Gündem