NASA, asteroidden elde ettiği bilgileri açıkladı: Yaşamın iki temel taşına sahip

NASA, asteroidden elde ettiği bilgileri açıkladı: Yaşamın iki temel taşına sahip
NASA, OSIRIS-REx görevinde sahip olduğu asteroit Bennu’dan toplanan verilerin detaylarını paylaştı. Ajans, toplanan örneklerin içeriğinde karbon ve su bulduğunu duyurdu.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), OSIRIS-REx kapsülünün geçen ayın sonlarında büyük bir tantanayla Dünya'ya dönmesinin ardından asteroidden toplanan örneğin içeriğini açıkladı. OSIRIS-REx görevi 2016'da fırlatıldıktan sonra Bennu asteroidine uçmuş ve gök cisminden numune toplamıştı. Yedi yıllık görev sonucunda elde edilen bulgular ise karbon ve suya işaret ediyor.

resim-2023-10-12-175453771.png

Donanımhaber'in derlediği bilgilere göre; OSIRIS-REx adlı görev, 500 metre genişliğindeki Bennu'nun parçalarını geçtiğimiz ayın sonlarında Dünya'ya ulaştırdı. NASA, canlı bir yayın sırasında numuneye ilk kez bakılmasını sağladı ve aynı zamanda Dünya dışındaki materyal üzerinde yapılan ilk analizlerin bir özetini de sundu. Görev ekibi üyeleri, bu ilk bilimsel sonuçların umut verici olduğunu ve Bennu'nun hem su hem de karbon içeren bileşikler açısından zengin olduğunu ifade etti.

NASA Yöneticisi Bill Nelson yaptığı açıklamada, “OSIRIS-REx gibi NASA görevleri, Dünya'yı tehdit edebilecek asteroitlere ilişkin anlayışımızı geliştirirken, aynı zamanda bize bunun ötesinde neler olduğuna dair bir fikir verecektir. Örnek Dünya'ya geri dönmeyi başardı, ancak daha yapılacak çok fazla bilimsel çalışma var - daha önce hiç görmediğimiz türden bir çalışma.” ifadelerini kullandı.

Nasıl oldu?

OSIRIS-REx, Eylül 2016'da fırlatıldı ve Aralık 2018'de Bennu'ya ulaştı. Sonda önümüzdeki 22 ayı yörüngeden uzay taşını inceleyerek ve aşağı inip bir örnek almak için doğru yeri arayarak geçirdi. Bu örnekleme çalışması Ekim 2020'de gerçekleşti ve oldukça dramatik bir durum ortaya çıktı: Bennu'nun yüzeyinin şaşırtıcı derecede gözenekli ve yumuşaktı.

Bu durum tahminlerin yanıltsa da OSIRIS-REx, bu sayede düşünülenden çok daha fazla malzeme toplamayı başardı. Sonrasında ise OSIRIS-REx, Mayıs 2021'de Dünya'ya doğru yola çıktı. Eve dönüş yolculuğu 24 Eylül'de OSIRIS-REx'in dönüş kapsülünün kuzey Utah çölüne inmesiyle tamamlandı

Görev ekibi üyeleri, Bennu'nun Güneş sistemimizin ilk dönemlerine ait olduğunu (dolayısıyla 4,5 milyar yıl yaşında olduğunu) dolayısıyla da örneklerin tam olarak anlaşılmasının son derece önemli olduğunu belirtiyor. OSIRIS-REx baş araştırmacısı Dante Lauretta, “Karbon açısından zengin materyalin bolluğu ve su taşıyan kil minerallerinin bol miktarda bulunması kozmik buzdağının sadece görünen kısmı” dedi.

Teknoloji