NASA yeni bir 'süper-Dünya' keşfetti

NASA yeni bir 'süper-Dünya' keşfetti
Bilim insanları bir kırmızı cüce yıldızın yaşanabilir bölgesinde TOI-715 b adı verilen bir süper-Dünya keşfetti. 137 ışık yılı uzaklıktaki gezegen, potansiyel yaşam koşulları nedeniyle heyecan yarattı.

Bilim insanları, yakınlardaki bir kırmızı cüce yıldızın yaşanabilir bölgesinde yer alan TOI-715 b adlı bir süper-Dünya keşfetti. Bu keşif, Dünya'dan sadece 137 ışık yılı uzaklıkta yaşam için uygun koşulları ortaya çıkarma potansiyeliyle astronomi camiasında heyecan yarattı.

Birmingham Üniversitesi'nden Georgina Dransfield tarafından yürütülen araştırma, yaşamın hangi koşullar altında ortaya çıkabileceğini anlama konusunda önemli bir adımı temsil ediyor.

TOI-715 b olarak adlandırılan gezegen, Dünya'nın yaklaşık bir buçuk katı genişliğinde. Bilim insanlarının ana yıldızının "muhafazakâr" yaşanabilir bölgesi olarak tanımladıkları bölge içinde yer alıyor. Bu bölge, yaşanabilirlik için çok önemli bir gereklilik olan, bir gezegenin yüzeyinde sıvı suyun var olmasına izin verebilecek sıcaklıkları koruma kapasitesi ile tanımlanıyor. Bununla birlikte, sıvı suyun varlığı, doğru atmosferik koşullar da dahil olmak üzere diğer bazı faktörlere de bağlı.

Aynı gezegen sisteminin, Dünya büyüklüğünde olan ve benzer şekilde yaşanabilir bölgenin içinde veya yakınında bulunabilecek ikinci bir gezegene de ev sahipliği yapabileceği belirtildi. Aynı sistemde, her ikisi de potansiyel olarak sıvı su tutabilen bu tür iki gezegenin varlığı, güneş sisteminin ötesinde yaşam belirtileri veya yaşanabilir koşullar bulma olasılığını önemli ölçüde arttırdı.

Başta NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu olmak üzere gelişmiş uzay araçları, uzak gezegenleri yalnızca tespit etmekle kalmayıp aynı zamanda karakterize etme becerisini de dönüştürdü. Bu araçlar artık ötegezegenlerin atmosferlerini inceleyerek bileşimlerine dair kanıtlar ve buna bağlı olarak biyolojik faaliyetlere dair ipuçları aramaya hazırlanıyor.

TOI-715 b'ye ev sahipliği yapan yıldız gibi kırmızı cüce yıldızlar, yaşanabilir dünyalar arayışında birincil hedefler olarak ortaya çıktı. (Kısa Dalga)

Teknoloji