Nazi suçları Almanya ve İtalya'yı birbirine düşürdü
Almanya ile İtalya arasında, Nazi döneminde işlenen savaş suçları konusunda gerilim yaşanıyor. Almanya, Nazilerin işlediği savaş suçları için İtalya'da devam eden tazminat davaları nedeniyle, Birleşmiş Milletler'in en yüksek mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı'nda İtalya'ya dava açtı.
Almanya'nın başvurusunda, 2012'deki bir mahkeme kararına rağmen, İtalya'nın yerel mahkemelerinde bu tür tazminat davalarına izin vermeye devam ettiği belirtildi.2. Dünya Savaşı sonrasında İtalya'yla yapılan anlaşmalar çerçevesinde milyonlarca dolarlık tazminat ödediğini belirten Almanya, 2012'de alınan mahkeme kararıyla yeni tazminat taleplerinden muaf olduğunu savunuyor. Berlin hükümeti, Alman devletinin İtalyan mahkemelerindeki dokunulmazlığının bu tarihteki kararla sabitlendiğini, son tazminat davalarının da bunu ihlal ettiğini belirtiyor.
O tarihten bu yana İtalya'da Nazi dönemine ilişkin 25 yeni tazminat davası açılırken, bazı mahkemeler Almanya'nın tazminat ödemesine hükmetti. İki ülkeyi BM mahkemesinde karşı karşıya getiren şey ise İtalya'da Alman devletine ait olup Alman kültür, tarih ve eğitim kurumlarına ev sahipliği yapan bazı binaların tazminat karşılığında satılmasının öngörüldüğü bir dava. İtalyan mahkemesi, bu binaların tazminat için satılıp satılmayacağına dair kararını 25 Mayıs'ta açıklayacak.
İki ülke arasındaki Nazi suçları krizi ilk olarak 2008'de patlak vermişti. İtalya'nın en yüksek mahkemesi, Alman kuvvetlerinin 1944 yılında Toskana'da öldürdüğü 203 kişinin dokuzunun akrabalarına, yaklaşık 1 milyon euro tazminat ödenmesine hükmetmişti. Almanya ise 1945 yılından beri farklı ülkelerle yapılan anlaşmalar çerçevesinde milyonlarca dolarlık tazminat ödediğini savunmuştu.
Uluslararası Adalet Divanı'nda İtalya'ya açılan davanın sonuçlanması yıllar sürebilir. Almanya ise karar çıkana kadar, İtalya'daki binaların satışının durdurulmasını istiyor. (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.