Nebati, muhalefete ‘rest çekti’: Faizleri tekrar artıracak mısınız?

Nebati, muhalefete ‘rest çekti’: Faizleri tekrar artıracak mısınız?
Muhalefete seslenen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Geçen yılın başında skeçlere konu olan, dalga geçilen duruşumuzun şimdi başarısının sonuçlarını görünce şimdi ben de onlara rest çekiyorum. Madem ki siz tekrar ortodoks politikaya dönmeyi düşünüyorsunuz, bu durumda faizleri tekrar artıracak mısınız?” diye sordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, seçime sayılı günler kala gündeme yönelik açıklamalarda bulundu.

Mersin'de TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses'in programına konuk olan Nebati, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turda biteceğini söyledi.

“Ekonomi politikalarını Cumhurbaşkanı belirledi”

Nebati, “Türkiye Ekonomi Modeli”nin başarılı olduğunu iddia ederken, Merkez Bankası'nın faiz oranlarının artırılması konusunda karşı duruş sergileyeceğini kaydetti.

Nebati'nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Bir şeyi netleştirelim. Cumhurbaşkanımız Kabine'nin başı. Onun belirlemiş olduğu politikalar setinden biridir ekonomi politikası. Diplomasi, iç-dış güvenlik vs. gibi konularda nasıl ki bir politikalar bütünlüğü varsa bizim de adını Türkiye Ekonomi Modeli adını koyduğumuz paradigmalar seti, aslında Cumhurbaşkanımızın bize gösterdiği yola inanan bir bakanı olarak, o yol çerçevesinde çizdiğimiz bir set. Uygulamaya başladığımızdan beri Çin modeli, Kore modeli gibi tartışmalar oldu. Makro ekonomik göstergeleri, 21 yılında gerçekleştirilen bütün başarıları ortaya koyan, ülkenin adını veren yani Türkiye Ekonomi Modeli olarak sunulması gerektiğine inanan ve bu konuda ısrarcı olan birisiyim. Bunun eksiği aksağı varsa düzeltmesi ve olağanüstü şartlardan ortaya çıkan pozitif yönleri geliştirecek adımlar atmaya devam ediyoruz.

“Ortodoks politikadan ayrışıp heterodoks politika ortaya koyuyoruz. Bunun Türkçesi şu; nasıl ki Cumhurbaşkanımız 'dünya 5'ten büyüktür' diyerek meydan okuyorsa, bizim de Türkiye Ekonomi Modeli onların da bize dayattıkları reçetelere karşı fakat onların da uyguladıkları politikaları uygulamaya başladığımız bir süreç. Onlar mesela Merkez Bankası faiz oranlarını manşet enflasyonunun altına tutuyorlar ama bize dayatılan şey şu; sizdeki Merkez Bankası faiz oranları mutlaka manşet enflasyona ya yakın olacak ya da üstünde olacak. Peki, siz niye uygulamıyorsunuz? Ancak olağanüstü durumlarda yapıyorlar bunu.

“Skeçlere konu olmuştu, şimdi başarısını görünce rest çekiyorum”

“Geçen yılın başında skeçlere konu olan, dalga geçilen duruşumuzun şimdi başarısının sonuçlarını görünce şimdi ben de onlara rest çekiyorum. Madem ki siz tekrar ortodoks politikaya dönmeyi düşünüyorsunuz, bu durumda faizleri tekrar artıracak mısınız? Muhalefete söylüyorum bunu.

“MB faiz oranlarının artırılmasında karşı duruş sergiler”

“Faiz artırımıyla işlerini çözebileceklerine inanmışlar. Faiz artırımının şu anda Türkiye'de bir karşılığı yok. İş dünyasında bugün Merkez Bankası faiz oranlarının artırılmasında bir karşı duruş sergiler. Toplumu kandırıyorlar.

“İşsizliği azaltacağız”

“Bizim çözüm önerilerimiz cebimizde. Aksaklık varsa seçimden sonra 5 yıl içinde her tür güncellemeyi yapacağız. Kesinlikle hiçbir şartta faiz artırmadan bu işi çözeceğiz. Enflasyon sorununda da vadeye yayılarak, büyümeden taviz vermeden, şirketleri ve esnafları bitirmeden yolumuza devam edeceğiz. Deprem felaketine rağmen istihdamı artıracağımızı, işsizliği azaltacağımızı iddia ediyorum.

“KKM'nin gücünü ve başarısını hepimiz gördük. 20 Aralık'a kadar 15-20 arasında dövizin ralli yaptığını, dövizin 25 liraya gideceğini söyleyenlerin bu ülkeye zarar vereceklerini, iktidardan kurtulmak için her türlü yalanı söyleyeceklerini ikaz etmiştik. Güvenenler herhangi bir zarara uğramadı ama inanmayanlar, sosyal medyadan spekülatif söylemlerde bulunanlar zarar etti. Vatandaşı, bireysel yatırımcıları zarara uğrattılar. Şimdi gene aynı şeyi yapıyorlar.”

“Piyasada döviz ihtiyacı yok”

“KKM ilk başladığı tarihten itibaren kurları daha öngörülebilir ve oynaklığın en alt seviyeye geldiği bir noktaya dönüştürdü. Son 1,5 yılda dövizin nereye gideceğine ilişkin piyasa beklentisi doğrultusunda bir değere ulaştı. Şu anda 2,2 trilyona gelmek üzere KKM. Bu endişe edilecek bir şey değil. Dolayısıyla böyle bir ortamda dövizle ilgili vatandaşların bir sıkıntısı yok. Piyasada döviz ihtiyacı yok. KKM bu fonksiyonu çok iyi yönetiyor. KKM'nin 31 Aralık'ta süresi bitecek olmasından ziyade Türkiye ekonomisine katkısının daha optimal seviyeye gelmesi noktasında zamana yayarak nasıl sonuçlandırılacağına ilişkin setimiz var.” (Kısa Dalga)

Ekonomi