Nebati umutlu: Yeni ekonomi modelimiz ile bir üst dengeye kısa sürede ulaşacağız

Nebati umutlu: Yeni ekonomi modelimiz ile bir üst dengeye kısa sürede ulaşacağız
Bakan Nebati, "Son yirmi yılda gerçekleştirdiğimiz reformların temelinde yükselen yeni ekonomi modelimiz ile bir üst dengeye kısa sürede ulaşacağız" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleşen "Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi', Bakan Nureddin Nebati'nin konuşmasıyla başladı.

"Son yirmi yılda gerçekleştirdiğimiz reformların temelinde yükselen yeni ekonomi modelimiz ile bir üst dengeye kısa sürede ulaşacağız" diyen Nebati şunları söyleti:

"Modelimizin odağında selektif kredi ve destek politikası önemli bir yer tutmaktadır. Modelin en önemli sacayağı ise Türk lirasına olan güvenin arttırılmasıdır. Ancak modelin başarısı için maliye politikasının tek başına yeterli olmayacağını, para politikasının da destekleyici şekilde dizayn edilmesi gerektiği de açıktır.

Geleneksel anlayışa ters düşen politika çerçevemiz, kimi kesimlerden o önyargılı eleştiriler alsa da özellikle uluslararası akademik ve uygulayıcı ekonomik çevrelerinin ilgisini çekmeye başlamıştır. Nitekim ülkemiz gerçeklerine göre dizayn edilen sürdürülebilir büyüme odaklı modelimizin, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat tarafında beklediğimiz sonuçları verdiğine hepimiz şahitlik ediyoruz" ifadelerini kullandı.

RAKAMLARI PAYLAŞTI

Dünya Bankası verilerine göre, dünya ekonomisinin yüzde 3,3 daraldığı, OECD ülkelerinin yüzde 4,5 ve AB ülkelerinin yüzde 6 küçüldüğü 2020 yılında, Türkiye ekonomisi yüzde 1,8'lik büyümeyi başarmıştır.

Türkiye ekonomisi yüksek büyüme performansını 2022'de de ve ilk iki çeyreğinde de sürdürmeye devam etmiştir. Nitekim bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,5 ve ikinci çeyreğinde ise yüzde 7,6 bir büyüme oranını yakalayan Türkiye, salgın öncesi dönemden bugüne G-20 ülkeleri içinde en iyi performans gösteren ülkelerden birisi konumundadır. Pandeminin etkisi ile 2020 yılında azalan ihracatımız, 2021 yılında yüzde 32,8 artarak dünya ortalamasının hayli üzerine çıkmıştır.

Son 2 yıldan bu yana, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarında gerçekleşen dramatik artışlar, enerji ithalatçısı bir ülke olarak cari dengemizde kaçınılmaz olarak bir miktar bozulmaya yol açmıştır. Fakat bunun geçici olduğuna ve enerji fiyatlarının düşmesiyle birlikte bu taraftaki iyileşmenin devam edeceğine inanıyoruz." (DHA)

Ekonomi