Nedir bu davaname

Nedir bu davaname
Savcılığın TTB yöneticilerinin görevlerine son verilmesi için yaptığı başvuru için kullanılan “davaname” kavramı merak konusu oldu. Örneğin savcılık MHP Lideri Bahçeli gibi düşünseydi, Fincancı’nın vatandaşlığının kaybettirilmesi için “davaname” düzenleyebilecekti

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyelerinin görevlerine son verilmesi istemiyle yaptığı başvuruyla “davaname” kavramının ne anlama geldiği merak konusu oldu.

Davaname hukukta, “Cumuriyet savcısının konuyu ilgilendiren ancak ceza davası niteliği taşımadığı için hukuk mahkemelerinde görülecek olan davayı açtığı belge” olarak tanımlanıyor. Bu belge ile bir işlemin yaptırılması, bir durumun tespiti veya yapılmasının önlenmesi sağlanabiliyor. Savcılık, davaname ile hürriyeti bağlayıcı bir ceza veya bir tazminat ödettirilmesini isteyemiyor.

Medeni Kanun’a göre, savcının davaname ile açılabileceği davaların başında, yaş ve isim düzeltme davaları geliyor. Savcılık yine babalık, vakfın dağıtılması, derneğin feshi ve butlan davalarını da davaname ile açabiliyor. Örneğin savcı, bir kişinin sendika üyeliğinin sona erdirilmesini de davaname ile hukuk mahkemesinden isteyebiliyor. Kadına karşı şiddetin önlenmesinin en önemli yollarından biri olan “koruma kararının aldırılması” da davaname yoluyla sağlanabiliyor.

BAHÇELİ’YE KALSAYDI…

Savcı, yürüttüğü soruşturma sırasında bir kişinin Türk vatandaşlığının kaybettirilmesi gerektiğini düşünüyorsa bu tespitin de davaname yoluyla yapılmasını isteyebiliyor. Örneğin Ankara Başsavcılığı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile aynı görüşte olsaydı, Şebnem Korur Fincancı’nın Türk vatandaşlığının kaybettirilmesi için de “davaname” ile mahkemeye başvurabilirdi.

Gündem