Nilgün Türkler, DİSK yönetimini suçladı anmaya katılmadı

Nilgün Türkler, DİSK yönetimini suçladı anmaya katılmadı
DİSK'in kurucularından Kemal Türkler, katledilmesinin 44. yılında anıldı. Ancak Türkler'in kızı Nilgün Türkler DİSK yönetimini eleştirerek anmaya katılmadı.

Kısa Dalga - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) kurucusu ve ilk genel başkanı olan Kemal Türkler, katledilmesinin 44. yılında mezarı başında anıldı.

DİSK’in anma programına bu yıl Türkler’in ailesinin hepsi katılmadı.

‘Faşist sevici hale gelen bazı DİSK yöneticileriyle olmayı reddediyorum’

Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler, DİSK yönetimini eleştirdiği mesajında, şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili İşçi Kardeşlerim,

Dostlarım,

Babam KEMAL TÜRKLER’in 44. katlediliş yıldönümü anmamı sabah 9:00 da gerçekleştirdim. Artık politikalarını beğenmediğim, faşist sevici hale gelen bazı DİSK yöneticileriyle olmayı reddediyorum. Dost işçi kardeşlerime sevgilerimi gönderiyorum.”

ekran-resmi-2024-07-22-11-44-00.png

‘Sadece adı kalan DİSK’i reddettim ve törene katılmadım’

DİSK yönetimi anmaya Kemal Türkler’in ailesinin de katıldığını duyurmuştu. Nilgün Türkler’in yönettiği Kemal Türkler hesabından konuya dair şu mesaj paylaşıldı:

“Bu yıl Babam için DİSK Kemal TÜRKLER Anmasında TÜRKLER AİLESİ adına yokum, konuşma da yapmayacağım. Anmamı sabah 9:00 da gerçekleştirdim... DİSK’in bazı yöneticilerinin samimiyetsizliğini ve yapamadıkları sendikacılığı reddediyorum...

DİSK anmasında TÜRKLER ailesi burada denmiş büyük kızı oradaydı, beni temsil edemez, yıllardır sözcülük yapan ben SADECE ADI KALAN DİSK’i reddettim ve törene katılmadım, ilanına TÜRKLER AİLESİ yazılmasını yasakladım, çiçeğimi sabah koyup anmamı yaptım. Aileyi kullanmak yok dedim size!”

Kemal Türkler kimdir?

1926 yılında Denizli’de doğdu. İlkokul eğitimi sonrası terzi çırağı olarak çalışmaya başladı. Daha sonra gömlek ustalığı, ayakkabıcı çıraklığı gibi çeşitli işler yaptı. Bu dönemde işçi hakları ile alakalı fikirleri şekillendi.

1944 yılında liseden mezun oldu, yedek subay olarak askerliğini 1946 yılında tamamladı. Denizli'nin Tavas ilçesinde bir yıl devlet memuru olarak görev yaptı. 1947 yılında İstanbul Hukuk Fakültesine kaydoldu. Bu dönemde Bakırköy Emayetaş fabrikasında işçilik yaparak hayatını sürdürüyordu. Sendikal mücadelesi de bu iş ile birlikte başladı. 1949 yılında Türkler'in ailesi İstanbul'a taşındı. Türkler, hukuk fakültesinden 3. sınıfta ayrıldı ve 1953 yılına kadar gömlek terzisi olarak çalıştı ve satıcılık gibi işler yaptı.

13 Eylül 1953'te Maden-İş Sendikası'nın Bakırköy yönetim kurulu üyeliğine seçilen Türkler, 19 Mart 1954'deki genel kurulda Maden-İş Sendikası'nın sekreterliğine getirildi. Aynı yıl sağlık sorunları nedeniyle genel başkanlık görevinden ayrılan Yusuf Sıdal’ın görevini üstlendi. Böylece 1958 yılında Türkiye Maden İş Sendikası Türkiye genelinde örgütlenmeye başladı.

9 Ekim 1960'ta Türkiye Maden İş Sendikası, Milletlerarası Maden İşçileri Sendikaları Federasyonu’na üye oldu. Türkler, 1961 yılında Türkiye İşçi Partisi kurucuları arasında yer aldı. 15 Temmuz 1966’da diğer bazı sendikacılarla birlikte Sendikalararası Dayanışma Anlaşması (SA-DA) adındaki bir karara imza attı. Böylelikle MADEN-İŞ, BASIN-İŞ, LASTİK-İŞ, GIDA-İŞ 15 Ocak 1967’de Türk-İş’ten ayrılıp Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonun'nu (DİSK) kurdular.

Bu tarihte Maden-İş sendikasından Kemal Türkler, Lastik-İş sendikasından Rıza Kuas, Maden İşçilerinden Mehmet Alpdündar, Basın-İş’ten İbrahim Güzelce, Gıda-İş’ten Kemal Nebioğlu, DİSK yönetim kuruluna seçildi.

DİSK'in, sendikalar aleyhine düzenlenen bazı maddeleri protesto etmesiyle 15-16 Haziran 1970 tarihinde Kemal Türkler ve arkadaşları tutuklandı. Bu dönemde sendikalar protesto amaçlı greve devam ederken, toplu sözleşme çalışmaları sonuçsuz kaldı. DİSK, Devlet Güvenlik Yasası tasarısına karşı 16 Eylül 1976’da genel yas ilan ederek, örgütlü bir genel grev başlattı. Kemal Türkler yine tutukluluk yaşadı. Disk’in 6. Genel Kurul’unda 26 Aralık 1977 Kemal Türkler, DİSK genel başkanlığını kaybetti.

1978 yılında İstanbul Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarında Maden-İş başkanı olarak yürüyen Türkler, 19 Aralık 1979’da yapılan Maden-İş sendikasının, 23. Genel Kurulunda, Enternasyonal Marşı’nın okunması nedeniyle yeniden tutuklandı.

km3.webp

22 Temmuz 1980'de İstanbul'daki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Türkler, Topkapı Mezarlığı'na defnedildi.

1958 yılında Kemal Türkler, Sabahat Türkler ile evlendi ve 1959 yılında Yasemin, 1961 yılında Nilgün adlı çocukları dünyaya geldi.

Türkler cinayeti davası zamanaşımına kurban edildi

Kemal Türkler'in öldürülmesiyle ilgili dava zaman aşımından düştü.

MHP ve Ülkücü Kuruluşlar İddianamesi'nde savcılık tarafından Celal Adan ile ilgili, "Kemal Türkler'in öldürülmesi olayının planlayıcı ve uygulayıcılarından olduğu da kesinlik kazanmıştır." notu düşülmüştü. Adan, ilgili davanın savunmasında daha önce emniyette verdiği, "Kemal Türkler'in öldürülmesi emrini Alparslan Türkeş'in verdiği" şeklindeki ifadesindeki imzanın kendisine ait olmadığı gerekçesiyle reddetti. Kemal Türkler davasından, Celal Adan önce delil yetersizliği ve ilerleyen süreçte de zaman aşımı gerekçesiyle mahkûm edilmedi.

Türkler’in öldürülmesi ve Bahçelievler Katliamı ile ilgili olarak aranan katil zanlısı Ünal Osmanağaoğlu ise 1999'da kardeşine ait sahte kimlikle Kuşadası'nda yakalandı. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 2003 yılında sanık Ünal Osmanağaoğlu’nun beraatına karar verildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi dosyada eksik soruşturma yapıldığı gerekçesi ile kararı bozdu. Yerel mahkeme bir kez daha sanık Ünal Osmanağaoğlu’nun beraatına karar verdi. Yargıtay sanıkla ilgili olarak keşif yapması, silahla ateş etmiş olmasından dolayı kararı bir kez daha bozdu. Mahkeme 2009'da beraat kararında bir kez daha direndi. Karara yapılan itirazla birlikte Yargıtay Genel Kurulu hükmün bozulmasına karar verdi. Dosya yerel mahkemeye son gelişinde ise zaman aşımı gerekçesiyle düştü.

(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem