Normalleşmede 17 milyon kişi seyahat etmiş: Kural getirilmezse üçüncü dalga gelir

Normalleşmede 17 milyon kişi seyahat etmiş: Kural getirilmezse üçüncü dalga gelir
Yurt içinde ikamet eden 17 milyon 299 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanlar, 150 milyon 856 bin geceleme sayısı ile en çok "arkadaş veya akraba evinde" kaldı.

Tükiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı Yurtiçi Turizm verileni paylaştı. Temmuz, ağustos ve eylül aylarından oluşan üçüncü çeyrekte, yurt içinde ikamet eden 17 milyon 299 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 32,0 azalarak 21 milyon 724 bin seyahat olarak gerçekleşti. Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 255 milyon 77 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 11,7 gece oldu.

18 milyar 864 milyon 514 bin lira harcandı

Yerli turistlerin, yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları 2020 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 19,2 azalarak 18 milyar 864 milyon 514 bin TL olarak gerçekleşti. Bu harcamaların yüzde 92,2'sini 17 milyar 391 milyon 223 bin TL ile kişisel harcamalar, yüzde 7,8'ini ise 1 milyar 473 milyon 291 bin TL ile paket tur harcamaları oluşturdu. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 868 TL oldu. Bu çeyrekte yapılan seyahat harcamalarının geçen yılın aynı çeyreğine göre değişim oranları incelendiğinde en fazla azalış yüzde 39,4 ile paket tur harcamalarında, yüzde 33,7 ile seyahat öncesi yapılan harcamalarda ve yüzde 31,4 ile giyecek ve hediyelik eşya harcamalarında oldu. 

Arkadaş ve akraba evinde kaldılar

Seyahate çıkış amaçlarında ikinci sırada yüzde 35,7 ile "gezi, eğlence, tatil", üçüncü sırada ise ile yüzde 2,4 ile "sağlık" yer aldı.
Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 150 milyon 856 bin geceleme sayısı ile en çok "arkadaş veya akraba evinde" kaldı. Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 75 milyon 760 bin geceleme ile "kendi evi"  yer alırken, "otel" 12 milyon 781 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.

"Vakalar Anadolu'ya yayılmıştı"

Verileri DW Türkçe'den Pelin Ünker'e değerlendiren Halk Salığı Uzmanları Derneği'nden Dr. Ahmet Soysal şunları söyledi: "17,3 milyon yerli turistin bölge değiştirmesiyle o dönemde özellikle İstanbul ve bazı kentlerimizde görülen Covid-19 vakaları tüm Anadolu'ya yayılmıştı. Türkiye özellikle bunların 151 milyona yakın gecelemeyi yakınlarının akrabalarının yanında yapması nedeniyle Anadolu'da yaygın olarak Covid-19 vakaları ve ölümleriyle karşılaşmıştı. Birinci dalgayı yaşamadan ikinci dalganın içine düşmüştü" diyor.

"Kural getirilmezse üçüncü dalga gelir"

Dr. Ahmet Soysal'a göre belli önlemler alınmadan yine 18 milyona yakın kişi yollara düşerse Türkiye, tekrar en başa dönüp tüm ülkede artan vaka sayılarıyla uğraşmak zorunda kalabilir. Dolayısıyla ikinci dalga bitmeden üçüncü dalgayı yaşayabilir.

Nisan ayından itibaren girilecek turizm sezonunda yerli turizm hareketlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Soysal, "Aşılamayla toplum bağışıklığı belli oranda sağlanmadığı sürece Temmuz-Eylül aylarında yaptığımız gibi tüm iç turizm hareketlerini serbest bırakmamamız gerek. Bazı önlemler yeni dönem için alınabilir. Bu önlemlerin başında da aşılı insanların veyahut da aynen yurtdışından gelenler gibi son üç günde PCR testi negatif olan insanların iç turizm hareketlerine katılmasına izin verilmesi gelebilir" diye konuştu.

(ANKA, DW Türkçe)

Sağlık