ODTÜ Rektörlüğü'nden iki öğrenciye 'gökkuşağı bayrağı' soruşturması

ODTÜ Rektörlüğü'nden iki öğrenciye 'gökkuşağı bayrağı' soruşturması
ODTÜ Rektörlüğü, mezuniyet töreninde gökkuşağı bayrağı taşıyan iki öğrenci hakkında soruşturma başlattı.

ODTÜ Rektörlüğü, 26 Temmuz'da ODTÜ Stadyumu'nda düzenlenen mezuniyet töreninde gökkuşağı bayrağı açan iki öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlattı.

Herhangi bir disiplin maddesi gerekçe gösterilmedi

Artı Gerçek'ten Cengiz Anıl Bölükbaş'ın haberine göre öğrencilere gönderilen tebligatta, “26 Temmuz 2023 tarihinde saat 19.40 civarında ODTÜ stadyumunda düzenlenen diploma töreni esnasında çantada getirilen LGBT flamasını açarak toplu yürüyüşe geçtiklerinin tespit edilmesi” ifadeleri yer aldı.

Gönderilen tebligatta ise soruşturmaya gerekçe olarak herhangi bir disiplin yönetmeliği maddesi gösterilmedi.

'Belli ki ODTÜ kayyum kadrosu bir fişleme yapmış'

Hakkında soruşturma açılan ODTÜ öğrencisi, soruşturma hakkında şunları söyledi:

“ODTÜ’lüler mail ile birlikte LGBTİ+ bayrağına yasak geleceğinin ilk sinyalini almış oldular. Türk bayrağı ve ODTÜ flaması dışında bayrağa müsaade edilmeyeceği söylendi. Burada soruşturmaya konu olan bayrağın hangi bayrak olduğunu anlaması güç. Çünkü mezuniyet günü birçok LGBTİ+ bayraklarıyla birlikte coşkulu bir şekilde alandaydı. Sanıyoruz ki en çok rahatsız eden olay, 20 metre boyutundaki gökkuşağı ile kortejin yürümesi olmuştur. Hakkında soruşturma açılan öğrencilerden birisi bu görkemli bayrak yürüyüşünde yürürken birisi yürümedi. Ben o kortejde bulunmuyordum. Belli ki ODTÜ kayyum kadrosu bir fişleme yapmış."

'Bunun bir suç haline getirilmesi kabul edilemez'

“Sanırım ki bu durumun kendisi ilk kez gerçekleşiyor. ODTÜ’nün mücadeleyle kazandığı bir mezuniyet gerçekleşti. Bu soruşturma. coşkulu mezuniyetin ardından çaresiz bir gözdağı verme çabası. Ancak ODTÜ Rektörlüğü alenen bir suç işliyor. Gerekçe olarak sundukları bayrak ile yürüyüş, ne öğrenci disiplin yönetmeliğinde yer alan ne de kanunda bulunan bir suçtur. Tam tersine, gökkuşağı bayraklarıyla yürümek güvence altına alınmış bir hakkımız ve özgürlüğümüzdür. Bunun bir suç haline getirilmesi kabul edilemez." (Kısa Dalga)

Gündem