ODTÜ'deki online sınavda "kulağınız ve yüzünüz görünür olmalı" uyarısına ayrımcılık soruşturması

ODTÜ'deki online sınavda "kulağınız ve yüzünüz görünür olmalı" uyarısına ayrımcılık soruşturması
Deprem sonrası geçilen hibrit eğitim modelinde uzaktan erişimle sınava katılan öğrencisinin kimliğini doğrulayabilmek için yüzünün görünür olmasını isteyen ODTÜ öğretim görevlisi Doç Dr. Serkan Sarıtaş'a hakkında '28 Şubat' benzetmeli haberler yapıldı. Ankara başsavcılığı haberin yorumlanarak verilen kısmını soruşturma gerekçesi olarak kabul etti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) )uzaktan eğitim döneminde yapılan online sınavlardan önce Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Serkan Sarıtaş sınav öncesi öğrencilere gönderdiği yönergede, "Kulaklarınız ve yüzünüz sınav boyunca şapka, herhangi başka bir şey veya başörtüsü ile örtülmeyecek şekilde görünür olması gerekmektedir." uyarısında bulundu.

Yeni hibrit sistemde öğrencilerin kimliklerinin doğrulanabilmesi için talep edilen tedbir, hükümete yakın medya tarafından "28 Şubat" benzetmesiyle yorumlanarak paylaşıldı.

Savcılık "haber yorumunu" soruşturma gerekçesi yaptı

Art arda çıkan benzer haberler sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı haberlerin yorum metnini soruşturma gerekçesi olarak kabul etti.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada yönergedeki "yüzün görünür olması" talebi "başörtüsü olmasın" olarak değerlendirildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Basında yer alan “ODTÜ’de 28 Şubat Rüzgarı! Sınav öncesi öğrencilerden başörtüsü takmamaları istendi “ başlıklı haber içeriğinde sınav öncesi öğrencilerden uzaktan eğitime geçilmesiyle ilgili olarak öğretim görevlisi tarafından ;
çevrimiçi yapılacak olan sınavda “ kulaklarınız ve yüzünüz sınav boyunca şapka veya başörtüsü ile örtülmeyecek” uyarısında bulunulması suretiyle başörtüsü takmamaları istendiğine yönelik haber yapılması üzerine TCK 122 maddesi gereğince ayrımcılık suçlamasıyla Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2023/8488 sayılı dosyası ile re’sen soruşturma başlatılmıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.. (Kısa Dalga)

Gündem