ODTÜ'lülerden rektörlük önünde eylem

ODTÜ'lülerden rektörlük önünde eylem
ODTÜ Rektörlüğü’nün her yıl Devrim Stadyumu’nda düzenlenen mezuniyet törenini “güvenlik” gerekçesiyle iptal etmesi üzerine öğrenciler rektörlük binası önünde eylem yaptı.

ODTÜ Mezunlar Günü’nde Rektörlük önünde toplanan öğrenciler, "Ne sermaye, ne rektör, ODTÜ bizimdir" diyerek, mezuniyet töreninin engellenmesini protesto etti.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) her yıl yapılan ODTÜ Mezunlar Günü, bu yıl da öğrencilerin, mezunların ve ODTÜ hocalarının katılımı ile gerçekleştirildi. Rektörlük önünde bir araya gelen öğrenciler, “AKP elini ODTÜ’den çek”, “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hap beraber ya hiçbirimiz” sloganları attı.

Alkışlarla kayyım Rektör Verşan Kök’ün protesto edildiği törende, “Demokratik bir ODTÜ, özgür bir gelecek için Devrim’den de mezuniyetten de vazgeçmiyoruz”, “Rektör ataması değil, öğretmen ataması istiyoruz” pankartları açıldı. Halayların çekildiği törenin ardından öğrenciler açıklama yaptı.

Öğrenciler adına konuşan Gültekin Arık, “Okulumuzda her sene büyük ilgi ve coşkuyla Devrim Stadyumu’nda gerçekleşen diploma töreni ve mezuniyet yürüyüşü, bu sene atanmış rektör tarafından ‘güvenlik gerekçesiyle’ engellenmiştir. Diploma törenlerinin ayrı ayrı bölümlerce yapılacağı duyurulmuştur. ODTÜ yönetiminin iptal gerekçesi olarak belirttiği güvenlik sorunu, öğrencilerin yıllardır bir araya gelerek taşıdığı pankartlar, rektöre yapılan protestolar ve atılan sloganlardır. Bunun bir güvenlik sorunu olarak yansıtılması hem özgür düşünce hakkına bir saldırıdır, hem de üniversite bileşenlerini marjinalleştirme çabasıdır” dedi.

ODTÜ’lü öğrencilerinin yıllardır sözlerini söylemekten sakınmadığını ve baskılara karşı çıktığını ifade eden Arık, rektörlüğün “güvenlik” sebebini kabul etmediklerini belirtti.

‘MEZUNİYETİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Her yıl Devrim Stadyumu’nda yapılan mezuniyet töreninin bu yıl da yapılacağının altını çizen Arık, şunları söyledi:

“Atanmış rektör ve yönetimi üniversite bileşenlerini sürece dahil etmeden tepeden inme bir karar uygulamaya çalışmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde mezuniyet töreni iptal ediliyor, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde konuşma yapan öğrenci sansürlenmeye çalışılıyor, konserler yasaklanıyor, yaşanılabilir bir ücret için bir araya gelen işçiler işten atılıyor, hakları için bir araya gelen her kesime baskılar sürüyor. Tüm bu baskılarla birlikte ODTÜ kültürünü yansıtan mezuniyet yürüyüşümüzün bu şekilde haksız bir kararla engellenmesi girişimi okulumuzun geleneğine, kültürüne, özerk ve demokratik yapısına karşı açık bir saldırıdır. Bizler ODTÜ öğrencileri olarak başta 2022 mezunları olmak üzere arkadaşlarımızı ve tüm ODTÜ bileşenleri olarak Devrim’deki mezuniyetimizi kazanmak için mücadele ediyoruz ve sonuna kadar edeceğiz. 6 Ağustos günü rektörlük mezuniyeti yapmayı üstlense de üstlenmese de Devrim Stadyumu'nda düzenleyeceğimiz mezuniyetimizi gerçekleştireceğiz.”

Açıklamanın ardından öğrenciler ve ODTÜ’lü mezunlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ODTÜ arazinin ranta açılmasını yürüyüşle protesto etti. (MA)

Gündem