Öğrencilerin yurt ücreti çıkmazı: Kayıt yaptırmadan giden de var koşulları zorlayan da

Öğrencilerin yurt ücreti çıkmazı: Kayıt yaptırmadan giden de var koşulları zorlayan da
YSK sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite öğrencilerinin barınma telaşı da başladı. İstanbul'da evler çok pahalı, KYK yurtları yetersiz olunca kimi öğrenciler özel yurtlara yöneldi. Ancak onlar da cep yakıyor. Öğrenci Efe Aydemir, iki kişilik bir odaya 10 ay için 145 bin lira ödediğini söyledi.

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardında farklı şehirlerden İstanbul'a üniversite eğitimi almak için gelen öğrencilerin yurt ve ev arayışı başladı.

Özel yurt ücretleri ilçeden ilçeye ve sunulan hizmete göre değişiyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı özel yurtlar için 2022-2023 yılından itibaren geçerli olmak üzere, yurt ücreti artışlarında sınırlama kararı alınmıştı. Buna göre, özel yurt ücretlerine yapılabilecek en yüksek zam oranı TÜFE ve Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi) toplamının yarısına eklenecek 5 puandan fazla olamayacak şekilde; bu sene yüzde 78.47 olarak belirlenmişti.

DHA'nın haberine göre, İstanbul'un farklı noktalarında yurt ücretlerinin değiştiği görüldü; Kağıthane'de bulunan bir yüksek öğrenim öğrenci yurdunda ücret aylık 8 bin 500 lira ile 12 bin lira arasında değişirken, Şişli'de bulunan bir yurtta bu ücret 8 bin 500 lira ile 17 bin lira, Beşiktaş'taki bir yurtta 9 bin lira ile 30 bin lira (Yıllık 90 bin TL ile 300 bin TL), Güngören'de ise 6 bin 800 lira ile 13 bin 500 lira arasında değişiyor.

"Neredeyse yüzde 100 arttı"

Özel yurt müdürü Fevziye Çelen, "Elektrik, doğalgaz, su fiyatları arttı, geçen seneye göre 2-3 kat arttı. Burası kiralık bir bina, kiramız da 3 kat arttı. Dolayısıyla maliyetimiz çok arttı. Kâr marjımızı çok düşük tuttuğumuz için diğer yurtlara göre bu semt için fiyatlarımız çok uygun. İstanbul'un semt semt yurt fiyatları değişiyor. Avrupa Yakası'nda geçen seneki fiyatlara göre bu seneki fiyatlar neredeyse yüzde 100 arttı. Fazlasını da artıran yurtlar var." dedi.

"Giden de oluyor koşullarını zorlayıp kayıt yaptıran da"

Fiyatların odanın büyüklüğüne göre değiştiiğini belirten Çelen, şu bilgileri verdi:

"Tek kişilik odalarımız 110 bin lira ile120 bin lira arasında değişiyor. Aylık, 11 bin lira ve 12 bin liraya geliyor tek kişilik odalarımız. Çift kişilik odalarımız ise 9 bin ve 9 bin 500 olarak değişiyor. 3 kişilik odalarımız da 8 bin 500 lira. Sabah kahvaltımız var buna dahil olan. Onun dışında çamaşır yıkama, kurutma hizmeti veriyoruz. Günlük olarak ortak alanların temizliği var, çarşaf yorgan yastık veriyoruz. Bunları ayda iki kere değiştiriyoruz. Geçtiğimiz sene bu fiyatlar yarısından azdı. Şu an için gelen var, her zaman için fiyat konuşuluyor. Bizim koşullarımız bu deyip giden de oluyor, koşullarını çok zorlayıp kayıt yaptıran da oluyor. İlk olarak gelip bütün yurtları gezmek istiyorlar. Lokasyondan ziyade, ilk etapta ekonomik değerlendirme sebebiyle tüm yurtları gezmek istiyorlar. Evleri tercih edemiyor öğrenciler, evler çok daha pahalı. Bizim kontenjanımızın yüzde 50'si dolu şu anda."

"145 bin TL ücret ödedim"

Üniversite öğrencisi Efe Aydemir ise "Bugün geldim İstanbul'a. Fiyatlar ortalama birbirine yakın. Genelde Beyoğlu, Sütlüce tarafına baktık. İlk yılım olduğu için eve çıkmayı tercih etmedim. Yurtta kahvaltı, oda temizleme, etüt salonları, güvenlik gibi hizmetler var. İki kişilik bir odada kalacağım, 10 aylık 145 bin lira ödedim" dedi.

Ev fiyatları yüksek olunca yurtlarda yoğunluk arttı

Şişli'de bulunan özel yurdun işletmecisi Mehmet Kaya ise "2023-2024 öğretim yılında yeni fiyatlar belli oldu. Oda fiyatlarımız durum ve kişi sayısına göre 8 bin 500 lira ile 17 bin lira arasında aylık, 6 kişilikten tek kişiliğe kadar bu şekilde. Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra kayıtlarımız hızlanmaya başladı, önümüzdeki hafta daha büyük bir yoğunluk bekliyoruz. Yurtlarımızda yüzde 60 oranında bir doluluk var. İstanbul genelinde ev fiyatlarının yüksek olması yurtlarda yoğunluğu artırdı. Yurt fiyatları sabit, şu anda anlaşılmış olan fiyat 2024 Haziran'ına kadar aynı kalacak. Özel yurtlar, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı olduğu için kimse kafasına göre artış yapamıyor. Bu artış yüzde 80 gibi bir rakama denk geldi" diye konuştu.

KYK 2023 yurt ücretleri açıklandı

Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı öğrenci yurtlarında da ücretler belli oldu.

KYK yurt tipleri, 1.tip, 2. tip, 3.tip, 4.tip, 5.tip, 6.tip olarak sıralanırken, bu sınıflandırma; odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet banyo olması gibi özelliklere göre belirleniyor.

En ucuz KYK yurdu 1. tip olurken, en yüksek ücrete sahip olan yurt ise 6. tip olarak seçeneklerde yer alıyor.

Tip 1 ücreti aylık 345 lira, Tip 2 ücreti aylık 405 lira, Tip 3 ücreti aylık 480 lira, Tip 5 ücreti aylık 510 lira ve Tip 6 ücreti aylık 570 lira oldu.

Özel yurt ve KYK yurtları arasındaki yüksek ücret farkları dikkat çekiyor.

"Zam oranı yüzde 78 ile sınırlandırıldı"

Tüm Yurt İşverenleri Sendikası Başkanı (TÜYİSEN) Ahmet Baydar ise İstanbul'daki özel yurtlar hakkında şunları söyledi:

"Özel yurt fiyatları diğer sektörlerde olduğu gibi bir artış içerisinde olmadı. Geçen seneye göre tabii ki biraz artış olsa da kanunla sınırlandırıldığı biçimde TEFE/TÜFE+5 oranına göre hesaplandı ve yüzde 78 ile sınırlandırıldı. Buna göre, yurt fiyatları 70 bin ile 160 bin lira arasında oldu. Yani bu da aylık olarak 6 bin ile 16 bin liraya tekabül ediyor. Yurtların şu anki doluluk oranı yüzde 35'lerde ve özel yurtlarda yeterli kontenjan olacaktır. İstanbul'da ortalama yurt fiyatları bölge bölge değişkenlik göstermektedir. Beşiktaş, Kadıköy gibi merkezi ve üniversite öğrencisinin tercih ettiği bölgelerde biraz daha ücretler yüksek, doluluk oranları fazla olmaktadır." (Kısa Dalga)

Gündem