Öğrencileriyle satılık okul: Eğitim artık eskisi kadar kazandırmıyor

Öğrencileriyle satılık okul: Eğitim artık eskisi kadar kazandırmıyor
İlk ve ortaöğretim kurumlarının tatile girmesiyle emlak siteleri satılık özel okul ilanlarıyla dolmaya başladı. Bu ilanların büyük kısmını yeni açılan küçük kolejler oluştururken bir kısmı da franchaise olarak zincir okulların isim haklarını alanlara ait. Bazı ilanlarda sadece okul binası satılırken bazı ilanlarda ise ‘Alıcı tercih ederse kiracı devam edebilir’ gibi seçenekler de sunuluyor. Öte yandan öğrencileriyle birlikte okulu satışa çıkaranlar dahi var.

Yaz tatiline girilmesiyle emlak siteleri satılığa çıkarılan özel okul ilanlarıyla dolmaya başladı. İçlerinde okul binalarını öğrencileriyle birlikte devretmeyi teklif edenler dahi bulunuyor.

Milliyet'in haberine göre ilanların büyük kısmını yeni açılan küçük kolejler oluştururken bir kısmı da franchaise olarak zincir okulların isim haklarını alanlara ait. Bazı ilanlarda sadece okul binası satılırken bazı ilanlarda ise ‘Alıcı tercih ederse kiracı devam edebilir’ gibi seçenekler de sunuluyor. Öte yandan öğrencileriyle birlikte okulu satışa çıkaranlar dahi var. Okullar öğrenciler için ise alternatif sunmuyor. O nedenle kapanan ya da sahibi değişen okulların öğrencileri ve aileleri ne yapacaklarını bilmiyorlar.

“Eğitim artık eskisi kadar kazandırmıyor

Ankara’da özel okulunu satışa çıkaran Müslüm Taşdan “Eğitim artık eskisi kadar kazandırmıyor. Özel okulculuk yapmak şu an çok masraflı. Öğrenci sayısı azaldı. Bu kadar yorulduğumuza değmiyor, çok ciddi sorumluluk gerektiriyor. Şu an pek ilgi yok, binayı alıp farklı işler yapmak istiyorlar” dedi.
Gebze’deki okul binasını satışa çıkaran Özkan H. ise “Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle bırakıyorum. Eskiden devlet teşvikleri iyiydi. Ama şimdi bir cazibesi kalmadı. Öğretmen maaşları, personel giderleri yüksek. Öğrencilerden aldığımız paralarla bunları karşılamamız mümkün olamaz hale geldi. Özellikle dershane yapmak isteyenler arıyor” diye konuştu.


‘Kapanmıyor, el değiştiriyor’

Özel okul sektörü temsilcileri özellikle personel maaşlarının ve kiraların büyük gider olduğunu belirtiyor. Konuyla ilgili görüş aldığımız Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, okulların kapanmadığını ve genelde el değiştirdiğini, köklü okullarda değil ama küçük çaplı okullarda sorunlar yaşandığını söyledi.

Gelirlerinin yüzde 70’ini personel gideri olarak harcadıklarını aktaran Taşel, “Asgari ücret 11.402 TL’ye çıktı. Gelirlerle bu artışlar karşılanacak durumda değil. Öğretmenlerimizin daha iyi gelir düzeyine ulaşması için SGK vergi yüklerinin belli bir ölçüde karşılanması gibi bir talebimiz var. Özel okullarda 1.5 milyon öğrenci okuyor. Özeller olmazsa bu öğrenciler devlete geçer. O nedenle korunmalılar” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem