'Ülke devamlı sallanıyor...' Prof. Dr. Okan Tüysüz uyardı: 5 yerde 5'den büyük artçı depremler bekleniyor

'Ülke devamlı sallanıyor...' Prof. Dr. Okan Tüysüz uyardı: 5 yerde 5'den büyük artçı depremler bekleniyor
Son günlerde artan depremlerle ilgili kaygılar büyürken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'nin deprem haritasıyla ilgili uyarılarda bulundu. Tüysüz, Türkiye'nin son bir haftadaki sismik haritasını paylaşarak "ülke devamlı sallanıyor" dedi. İçinde bulunduğumuz haftanın deprem haftası olduğunu hatırlatan Tüysüz 5 yerleşim yeri ile ilgili de uyarılarda bulundu.

Türkiye, jeolojik yapısı gereği düzenli olarak deprem riski altında bulunuyor. Son olarak bugün saat 17.43'te 4.4 şiddetindeki Malatya depremi gözleri yine deprem bilimcilere döndürdü.

Prof. Dr. Okan Tüysüz sosyal medya hesabı X'ten şu açıklamayı yaptı:

  • "1-7 Mart Deprem haftası. Önceki deprem haftalarında ne oldu? Bunda ya da sonrasında ne olacak? Okullarda konferanslar verilecek, öğrenciler bezgin bezgin dinleyecek, hocalar konuşan kişiye mahcup olmamak için çabalayacak, belki bir göstermelik tatbikat, sonra unutulup gidecek.
  • 1939 depremini bilmiyorduk, ülkede mühendislik yoktu ya da sınırlıydı. 1942 ve 43 de öyle. Ama 99 un geleceğini yıllar öncesinden söyledik. 2023 ü de en az 30 yıl önceden bu yana dile getiriyoruz. Bugün yine geleceği konuşuyoruz, hazırlanan ya da sen ne diyorsun diyen var mı?
  • 6 ve 20 Şubat 2024 depremleri boyunca #Adana da en fazla hasar gören yerler şehrin zemin açısından nispeten sağlam sayılan kısımlarında oldu. Binalar kilometrelerce uzak depreme bile hazır değildi. Aynı şey #Diyarbakır ve başka yerlerde de oldu. Binalarımız depreme hazır değil
  • Toda ve Stein yeni çıkan makalelerinde önümüzdeki yıl içerisinde 5 ve üzeri artçı deprem olma olasılığını hesapladılar. Koyu renkler daha yüksek olasılık gösteriyor. Malatya, Adıyaman, Türkoğlu, Kırıkhan ve Antakya'da >5 (5'den büyük) artçılar beklenir diyorlar.
  • Son bir haftadaki #sismik etkinlik (http://sismikharita.com). Özetle ülke devamlı sallanıyor.

ekran-goruntusu-2024-03-03-210926.png

Gündem