ORC Araştırma: Altılı masada çıkan kriz dağıtıcı değil birleştirici oldu

ORC Araştırma: Altılı masada çıkan kriz dağıtıcı değil birleştirici oldu
ORC Araştırma Genel Müdürü Pösteki: Bu kriz aslında dağıtıcı olmaktan çıkıp tabanda birleştirici bir unsur oldu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun etrafında toplanılması ve İYİ Parti’nin masaya yeniden dahil olması bir Türkiye ittifakı görünümü çizdi.

ORC, millet ittifakında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in itirazı sonrası kriz sürerken 4 ile 6 Mart arasında 28 ilde 1850 katılımcıyla iki adaylı bir seçimde kimin kazanacağını araştırdı.

Buna göre millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu (yüzde 56,8) cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan’ı (yüzde 43,2) 13 puan farkla yendiği açıklanmıştı.


Diken’den Anıl Can Tuncer'e konuşan ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, Kılıçdaroğlu’ndaki bu yükselişi kriz sonrası oluşan ‘Türkiye ittifakı’ görüntüsüne bağladı. Pösteki'nin görüşleri özetle şöyle:

”Masa krizi çıkar çıkmaz biz çalışmayı yapmaya başladık. Bu kriz aslında dağıtıcı olmaktan çıkıp tabanda birleştirici bir unsur oldu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun etrafında toplanılması ve İYİ Parti’nin masaya yeniden dahil olması bir Türkiye ittifakı görünümü çizdi. Bu yüzden de oy oranları buna göre şekillendi.

Adalet ve Kalkınma Partisi, son beş aydır bir çıkıştaydı. İki buçuk puan yukarı çıkmışlardı. Depremden sonra bir çalışma yaptık. Bir buçuk puanlık bir düşüş var. Yüzde 30’un üzerine çıkmıştı ama yine geriledi. Bu seviye AKP için psikolojik bir eşiktir.

Önceki aylarda da görmüştü yüzde 27’leri ama EYT ve sosyal konut projesiyle birlikte kıpırdanma olmuştu. Ancak depremden sonra daha ilk ayında bir buçuk puanlık düşüş AKP’yi yüzde 30’un altına düşürdü. Önümüzdeki aylarda bu oran daha da düşebilir.”

‘HDP kilit, seçimi ilk turda bitirecek faktörlerden’

HDP’nin kilit bir noktada olduğunu belirten Pösteki, bu partiden Kılıçdaroğlu’na desteğin seçimin ilk turda bitmesini sağlayacak önemli faktörlerden birisi olacağını söyledi. İttifakın büyüyeceğini düşünen Pösteki’ye göre önümüzdeki günlerde Muharrem İnce’yle ilgili de ‘sürprizler’ olabilir.

Gündem