ORC Araştırma'nın müdürü: Kılıçdaroğlu ilk turda kazanmaya en yakın aday

ORC Araştırma'nın müdürü: Kılıçdaroğlu ilk turda kazanmaya en yakın aday
ORC Araştırma Genel Müdür Mehmet Pösteki, cumhurbaşkanı adaylarının performans ve oy oranlarını yorumladı.

14 Mayıs'taki seçimde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ATA İttifakı'nın adayı Sinan Oğan yarışacak.

Anketler, seçimin Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında gidip geldiğini gösteriyor.

ORC Araştırma Genel Müdür Mehmet Pösteki, Twitter hesabından paylaştığı değerlendirmesinde, 'Erdoğan'ın yorgunluğu ve HÜDA PAR'la ittifak'ın AKP'ni dezavantajları olduğunu kaydetti.

Pösteki, Kılıçdaroğlu'nun ilk turda kazanmaya en yakın aday olarak çıktığını, “Lider vasfı yok” yakıştırmalarını da çoktan yıktığını kaydetti.

ORC'nin müdürünü yorumları şöyle:

Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümet yönetme deneyimi, kendi seçmeninin gözünde hem olumlu hem de olumsuz şekilde görülebiliyor. Geçtiğimiz seçimlerde Cumhur İttifakı partilerine ve Erdoğan’a oy veren seçmenlerin bir kısmı, Erdoğan yorgun olduğu için ya da Erdoğan’ın hükümet politikalarını beğenmedikleri için başka adaylara yöneldi. Cumhur İttifakı seçmeninin tepki gösterdiği bir diğer konu ise HÜDA Par adaylarının AK Parti listelerinden aday gösterilmesi. Erdoğan ve Cumhur İttifakından kopmayan seçmen ise Erdoğan’ın hükümet yönetme deneyimini avantaj olarak görüyor.

Kılıçdaroğlu

Son dönemde gerçekleştirdiğimiz tüm araştırmalarda, ilk turda kazanmaya en yakın adayın Kemal Kılıçdaroğlu olduğu görülüyor. Geçmişte kendisi hakkında yapılan “Lider vasfı yok” yakıştırmalarını, muhalefeti birleştirmek konusundaki adımları, barışçıl tutumu ve halkın adamı imajıyla çoktan yıktığı görüşü hakim.

Muharrem İnce

Muharrem İnce deprem döneminde sahadaki aktifliğiyle takdir toplamıştı. Fakat iki mega ittifakın liderleri mitinglere ve programlara çıkmaya başladıkça İnce’nin popülaritesi azaldı. İnce’nin fevri tavırları, rakiplerine karşı karalayıcı siyasete başvurması ve gazetecilere karşı üslubu İnce’ye duyulan güvenin azalmasına sebep oldu. Bunun üzerine Memleket Partisi’nden gelen üst üste istifalar da İnce’nin oylarının düşmesinin bir diğer sebebidir. Anketler İnce’nin hedeflerine yaklaşamadığını gösteriyor.

Sinan Oğan

Sinan Oğan Cumhurbaşkanı adaylığını ilk açıkladığında anketlerde yüzde 2 bandında görülüyordu. Fakat kampanya sürecinde görünürlüğünü arttırdıkça, kendisine karşı büyük bir sempati oluştuğu görülüyor. Özellikle, MHP’nin AK Parti ile ittifakından rahatsız olan milliyetçi seçmen, Erdoğan’ın yorulmuş olduğunu düşünen bir grup AK Partili seçmen, Kılıçdaroğlu’nun adaylığından rahatsız olan bir grup Millet İttifakı seçmeninin de Oğan’a oy verme eğiliminde olduğu görülmektedir.

Türkiye İşçi Partisi

Bu seçimin sürpriz partilerinden biri de TİP. Meclisteki radikal söylemleri ve deprem bölgesindeki çalışmalarıyla TİP, muhalif seçmenin sempatisini kazandı. Araştırmalarda CHP’den ve YSP’den, Türkiye İşçi Partisi’ne oy geçişi olduğu görülmektedir. TİP’in yükselişte olduğu başlıca şehirler; İstanbul, İzmir, Ankara, Hatay ve Antalya.

Meral Akşener (İmamoğlu - Yavaş)

Hiç kuşkusuz, İmamoğlu ve Yavaş’ın sahadaki aktifliği Millet İttifakı’nın etki alanını genişletti. Akşener anketlerdeki durumları nedeniyle, İmamoğlu ve Yavaş’ı aday olarak öne sürdüğünde masa krizi yaşanmıştı. Masa krizi başta Millet İttifakı’na zarar verecek gibi görünse de İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterilmesi, ittifakın bu krizden gücünü arttırarak çıkmasını sağladı. Meral Akşener’in özellikle parlamenter sisteme dönüş, sınır politikaları, milli güvenlik, Sinan Ateş cinayeti ve kadına şiddet gibi önemli konuları gündemden düşürmemesi ve takipçisi olacağı söylemi, seçmende karşılık bulmaktadır. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika