Orman yangınlarıyla mücadeleye ‘iklim değişikliği’ ayarı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 195 bin 627 hektar ormanlık alanda çalışma yapıldığını açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, orman yangınlarına karşı alınan tedbirlerle ilgili soru önergesini yanıtlayan Bakan Kirişçi, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) emrinde istihdam edilmek üzere bin 500 orman muhafaza memurunun istihdam sürecinin devam ettiğini, evrak teslim süreci tamamlanan bin 132’sinin göreve başlatıldığını açıkladı.
Bakan Kirişçi, Türkiye genelinde 2021-2022 yılları arasında ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında yaklaşık 195 bin 627 hektar alanda çalışma yapıldığını belirtti.
“İklim değişikliği orman yangın rejimini de etkiledi”
Küresel ısınma ile birlikte meydana gelen, iklim değişikliğinin etkilerinin ülkemizde orman yangın rejimini de etkilediğini kaydeden Bakan Kirişçi, “Yangınların çıkış yerleri ve çıkış zamanları iklim değişimine bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Bakanlığımız da orman yangınlarıyla mücadele organizasyonunu, bu gerçeği göz önünde bulundurarak iklim değişimine uyum sağlayacak bir şekilde güncellemektedir” dedi.
Bakan Kirişçi’nin yanıtlarını değerlendiren CHP’li Gürer, “Bakanın yanıtları soru içeriğine ya da sorulan soruya göre değil istediği maddeye göre yanıt olarak veriliyor. Bu nedenle veriler, bilgiler, rakamsal olarak var da sonuç çok belli değil. Binlerce metrekarede orman ağaçlandırmasından söz eden Bakan, bu dikilen kaç ağaç yaşıyor, bu konuya değinmiyor. Yangınlar için neden 20 yıl boyunca önlem alınmadı? Benzer çok sayıda soru boşlukta duruyor” diye konuştu. (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.