Orta gelirliye dönük 'Yeni Evim' kanun teklifi Meclis'te

Orta gelirliye dönük 'Yeni Evim' kanun teklifi Meclis'te
Komisyon görüşmelerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Kaboğlu, teklifin ek bütçe getireceğini söyledi.

Orta gelirliye yönelik sunulan "Yeni Evim Konut Finansman Programı"na ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı.

AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında yapılan toplantıda "usul tartışması" başlatan muhalefet, söz konusu teklifin içerik olarak anayasaya aykırılık içerdiğini belirtti.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, genel seçimlere yaklaşıldığı dönemde, iktidardan gelen yasa tekliflerinin arttığına dikkat çekerek, "Bütçeye ödenek konulması konusunda ilave yetkiler veriyor ve buna, normal bir kanun gibi "evet" diyeceğiz, bunu görmezden geleceğiz. Bu olmaz. Muz cumhuriyeti miyiz? Kabile devletlerinden miyiz de bütçe kanunu ile diğer kanunları ayırmayalım? Anayasa'ya aykırı olduğunu bilmemiz lazım. Bunun kanunlar ve kararlar tarafından incelenmesini talep ediyorum. Bu ayıptır, yazıktır, çok büyük bir kötülük olur bu ülkeye. Bu, ek bütçe ile gelmesi gereken bir düzenlemedir" dedi.

"AKP'yi seçime hazırlama komisyonu haline geldi"

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli de teklifin komisyona gelme şeklini eleştirerek, "Burası TBMM'nin en önemli komisyonlarından biri, hatta belki en önemli komisyonu. İsmi Plan ve Bütçe Komisyonu; fakat maalesef son zamanlarda komisyonumuz AK Parti'yi seçime hazırlama komisyonu haline geldi. Seçime 4 ay kala mı bu kanunu getirmek akıllara geldi? Bundan sonra gelecek kanunları da basından, televizyonlardan öğreniyoruz. 4 ay sonra seçilip seçilmeyeceği belli olmayan bir hükümetin arka arkaya, panikle önümüze getirdiği hesapsız teklifiyle burada vakit geçiriyoruz" diye konuştu.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz da teklifin geri çekilmesini önerdi.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise teklifin anayasaya aykırı olmadığını belirtip, "konut hakkı" hükmüne dikkat çekerek, "Her vatandaşın sağlıklı, erişebilir konutlarda yaşama hakkı, anayasal güvenceye alınmıştır. Bunu sağlamak devletin görevidir. Devlet de bunu yapıyor, yapmaya çalışıyor. Eğer buna karşıysanız; açıkça karşıyız deyin" diye konuştu.

AKP Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, muhalefetin eleştirilerine cevap vererek, "2002 yılı öncesinde 40 bin 3 adet konut yapmışız. 2003'ten bugüne kadar 1 milyon 170 bin konut yapmışız. Ayrıca bu yasa anayasaya aykırı değildir" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu da teklifin anayasaya aykırı olduğunu tekrar ederek, teklifin bir ek bütçe getireceğini söyledi.

Konuşmaların ardından teklifin ilk imza sahibi AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, komisyona sunum yaptı. Savaş, vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olabileceği bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Söz konusu teklifle orta gelir düzeyindeki vatandaşlar için piyasa koşullarına göre çok daha avantajlı finansman maliyeti ve vade yapısı sunduklarını anlatan Savaş, "Program kapsamında finansman taksitlerinin ilk 3 yılını ödeme kolaylığı dönemi olarak adlandırıyoruz. Bu dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından taksitlerin, hane gelirlerinin yüzde 30'unu aşan kısmı geri ödeme şartıyla karşılanmasını ve konut yüklenicilerin de satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı sağlamasını planlıyoruz" dedi.

"9 ay sosyal güvenlik primi yaptırmış olmak gerekiyor"

Savaş, projeden kimlerin yararlanacağına ilişkin de şunları söyledi:

"İlk aşamada sabit ödemeli ve 15 yıl vadeli olması planlanıyor. 18 yaş ve üstü çocuklar da gerekli ödeme gücüne sahip olmaları ve diğer şartları sağlamaları koşuluyla programa başvurabilecek. Konut sahibi olmayan vatandaşlarımız yararlanabilecek. Programdan faydalanacak vatandaşlarımızın son 12 ay içinde 9 ay sosyal güvenlik primi yatırmış olması gerekmektedir. Program kapsamında kullanılacak finansman tutarları için; 2 milyon TL'ye kadar 0,69, 2 ila 4 milyon TL aralığı için 0,79, 4 ila 5 milyon TL aralığı için 0,99 faiz oranı öngörülmüştür" diye konuştu. (DHA)

Ekonomi