ÖSYM 1 Mart'ta karar almış: Sınavlara uyruğa bakılmaksızın girilebilir

ÖSYM 1 Mart'ta karar almış: Sınavlara uyruğa bakılmaksızın girilebilir
ÖSYM Yönetim Kurulu'nun düzenlenen sınavlara "insani" ya da "uzun dönem" ikamet izni almış tüm adayların uyruklarına bakılmaksızın girebilmesi kararı aldığı ortaya çıktı.

SİNAN TARTANOĞLU- Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, sınav görevlilerine gönderilen bir yazıdan yola çıkarak Milli Savunma Üniversitesi sınavına yabancı uyruklu adayların girdiği yönündeki iddianın doğru olmadığını, sınava hiçbir T.C vatandaşı olmayan veya yabancı uyruklu adayın girmediğini açıkladı. Ancak, askeri öğrenci sınavı için olmasa da ÖSYM Yönetim Kurulu'nun düzenlenen tüm sınavlara "insani" ya da "uzun dönem" ikamet izni almış tüm adayların uyruklarına bakılmaksızın girebilmesi kararı aldığı ortaya çıktı. Bu yönde bir kararın alındığı, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç'in yönelttiği sorulara verilen yazılı yanıtlardan anlaşıldı.

Milli Savunma Üniversitesi'ne giriş sınavı, ÖSYM tarafından 3 Mart'ta yapılmıştı. ÖSYM'nin sınav öncesinde, sınav görevlilerine; yabancı uyruklu adaylar ile ilgili bir mesaj gönderdiği ortaya çıkmış ve çok tartışılmıştı. Mesaj şöyleydi:

“Sayın görevlimiz; Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen ikamet izni belgesinin arka yüzünde ikamet izni türü olarak 'insani' ya da 'uzun dönem' yazan adaylar uyruğuna bakılmaksızın sınava girebilecektir.”

ÖSYM, şu açıklamayı yapmıştı:

"Millî Savunma Üniversitesi sınavına girebilmek için sınava başvuru kılavuzunda da belirtildiği üzere, adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların MSÜ sınavına başvuru yapma hakları bulunmamaktadır. Söz konusu mesaj, tüm sınavlarımızda görevlilere gönderilen bilgi mesajları arasında yer aldığından söz konusu sınavda sehven gönderilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar MSÜ sınavına alınmayacaktır."

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, hem Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e hem de Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'e Milli Savunma Üniversitesi sınavına, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların alınıp alınmadığını sordu.

Askeri öğrenci sınavının yabancı adayı yok ama...

Aşkın Genç'in, Bakan Tekin'e yönettiği soruya, ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy yanıt verdi.

Ersoy, yanıtında; Milli Savunma Üniversitesi sınavına sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların başvurusunun alındığını, yabancı uyrukluların başvuru yapmasının sistem tarafından engellendiğini bildirdi. Ersoy, "Bu sebeple 2024 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına başvuran T.C. vatandaşı olmayan veya yabancı uyruklu aday bulunmamaktadır" ifadeleri kullandı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, aynı soruya; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların Milli Savunma Üniversitesi sınavına başvuru yapma hakları bulunmamaktadır" yanıtını verdi.

Ancak, Ersoy'un yanıtı, Milli Savunma Üniversitesi sınavında ortaya çıkan skandalın, bu sınav için olmasa bile tüm sınavlar için yaşandığını gösterdi.

Çünkü, ÖSYM Başkanı Ersoy, CHP'li Genç'in önergesine verdiği yanıtta; ÖSYM Yönetim Kurulu'nun 1 Şubat 2024'te aldığı bir karara işaret etti. Ersoy şu bilgileri verdi:

"İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürlüğü tarafından Başkanlığımıza gönderilen yazı gereği daha önce sadece Çin Uyruklu Uygur Türkleri için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilen, ikamet izni belgelerinin kapsamı genişletilerek, ikamet izni türü kısmında 'insani' veya 'uzun dönem' yazan belgelerin sınav binasına giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmesine 01.04.2024 tarihinde ÖSYM Yönetim Kurulunca karar verilmiştir."

Gündem