ÖSYM, 'yüksek' sınav ücretini 'güvenlikle' gerekçelendirdi

ÖSYM, 'yüksek' sınav ücretini 'güvenlikle' gerekçelendirdi
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), eleştiri konusu olan yüksek sınav ücretlerinin 'sınavın güvenliğine katkıda bulunduğunu' belirtti.

Bu yıl itibariyle üniversite döneminde gelen bir gencin yatırması gereken sınav ücreti 115 ila 345 lira arasında değişebiliyor. KPSS için 130 lira yatırmak gerekirken, ALES için 185 lira alınıyor.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, sınav ücretlerini Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sordu. Gök, soru önergesinde ÖSYM'nin sınav ücreti gelirleri ve kârlılık durumunun açıklanmasını istedi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre bakan Özer’in yanıtında şu ifadeleri kullandı: “Başkanlığımız, adaylara sınavlarda sadece hak ettiğinin verilmesi, haksız kazanımların önüne geçilmesi için her türlü güvenlik tedbirinin alınması kapsamında büyük bir özveri ile çalışmaktadır.

'Finansman sınav ücretlerinden'

Ancak Türkiye genelinde büyük bir organizasyonu sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmek için ihtiyaç duyduğu finansmanı adaylardan topladığı sınav başvuru ücretleri ile sağlayan başkanlığımız sınırlı kaynaklarla bu işi yürütmektedir. Sınav başvuru ücretlerinin daha düşük belirlenmesi, sınav güvenliği, görevli sayısı, soru oluşturma ve bilişim teknolojileri kapsamında kısıtlamayı gerektirecektir ki bu durum sınavların sıhhatini ve güvenliğini ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir.”

CHP'li Gök, ÖSYM’nin sınav güvenliğine yönelik sorumluluğunun gereğinin ne kadar yerine getirildiğinin kamuoyunca malum olduğunu belirterek “ÖSYM şeffaf ve güvenilir bir yapıya kavuşturulmadığı sürece gençlerimizin geleceği çalınmaya, yetişmiş yurttaşlarımız beyin göçüne devam edecektir” diye konuştu.

Yıl yıl sınav gelirleri

Bu yılın ilk yarısında 1 milyar TL’nin üzerinde gelir elde eden ÖSYM’nin 2017-2021 döneminde elde ettiği gelirler dikkat çekti.

İdarenin geliri yıllar itibariyle şöyle:

•2017: 525 milyon 768 bin TL
•2018: 622 milyon TL
•2019: 546 milyon 26 bin TL
•2020: 860 milyon 512 bin TL
•2021: 767 milyon 630 bin TL
•2022 (Ocak-Haziran): 1 milyar 31 milyon TL. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem