Oxford'dan Boğaziçi'ne destek: Oxfordlu akademisyenlerden dayanışma mesajları
Oxford Üniversitesi'nin öğretim üyesi ve araştırmacılarından oluşan bir grup akademisyen Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rektör protestolarına destek için dayanışma mesajları paylaştı. Aralarında CERN eski Genel Direktörü Chris Llewellyn Smith'in de olduğu akademisyenler, Boğaziçili akademisyen ve öğrencilerin sürdürdüğü protestolara yönelik polis müdahalesini kınadılar ve rektörün akademinin özgürlüğünü kısıtlamayacak bir yöntemle belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptılar. Açıklamalarda rektör Melih Bulu hakkındaki intihal iddiaları ve Boğaziçi Üniversitesi'ndeki LGBT gruplara yönelik baskı da kınandı.
Oxford Üniversitesi akademisyenlerinin yayınladıkları açıklamalar şöyle:
Akılcı düşünceye saldırı
Prof. Sir Chris Llewellyn Smith: (Oxford Üniversitesi Emeritus Profesör; CERN eski Genel Direktörü): Son dönemde Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşan gelişmeler üniversitelerin akılcı düşüncenin koruyucuları olma görevine bir saldırıdır. Şiddetle bastırılmaya çalışılan barışçıl protestolar, asıl olarak akademik özgürlük için yapılan bir talep ve mücadeledir.
Prof. Timothy Williamson (Oxford Üniversitesi Felsefe Bölümü Wykeham Mantık Profesörü; British Academy Üyesi, American Academy of Arts and Sciences Onur Üyesi): Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nün ciddi bir uluslararası saygınlığı var. Dünyanın her tarafındaki felsefeciler Boğaziçi Üniversitesi’nin özerkliğinin ihlal edilmesini ve öğrencilere yapılan sert müdahaleyi dehşetle takip ediyor. Hükümet’in tutumu Türkiye’deki eğitimin saygınlığına çok büyük zarar vermekte.
Direniş ilham verici
Dr. Alexandra Vukovich (Bizans ve Slav Tarihi ve Edebiyatı Junior Research Fellow; British Academy Doktora Sonrası Araştırmacısı): “Boğaziçi’ndeki arkadaşlarımız ve meslektaşlarımız eğitimin çoğulcu, kapsamlı, özgür ve açık bir ortamda devam etmesi için mücadele veriyorlar. Birçok öğrenci ve akademisyenin, büyük kişisel risk taşımasına rağmen, direnişleri ilham verici. Bu direnişin uluslararası akademik camia tarafından en güçlü ve yaygın şekilde destekleneceğini umuyorum.
Pete Young (Doktora Öğrencisi): “İfade özgürlüğü, bilgiye erişimin en önemli prensiplerindendir. Diğer akademisyenlerin söylediklerine katılmayabilirim; ama onların söz söyleme haklarını koruyacağım ve bu hak için mücadele vereceğim. Bir hükümet, şirket, veya herhangi bir üniversite dışı organizasyon ile yakın temasları olan bir kişi, iktidar pozisyonu ile üniversiteye giriyorsa, ifade özgürlüğünün temel ilkelerini derinden tehdit edebilir. Özellikle bu kişinin çıkar çatışmasına dönebilecek siyasal bir gündemi de varsa.
Melih Bulu, Türkiye'yi komik duruma düşürüyor
Prof. Jeremy Johns (Khalili Araştırma Merkezi Direktörü; Akdeniz İslam Tarihi Sanat ve Arkeoloji Profesörü): Uzun yıllardır bir Türkiye dostu ve üniversitelerinin hayranı olarak, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılında başkan seçilmesinden bu yana Türkiye’deki üniversitelerin dünya sıralamasındaki düşüşünü kaygıyla takip etmekteyim. Melih Bulu’nun rektör olarak atanması ise yeni bir düşüştür. Boğaziçi’nin bütün hocaları ve öğrencilerinin top yekun olarak karşı çıktığı bu atama, sadece Erdoğan ve taraftarları tarafından kabul görmüştür. Bulu’nun homofobik ve intihalci şöhreti, Boğaziçi’ni olduğu kadar Türkiye’yi de komik duruma düşürmektedir. Daha da önemlisi, bu atama Boğaziçi’nin kırk yıldır korumakta ve geliştirmekte olduğu akademik özgürlüklere ve demokratik değerlere de bir darbedir. Özgürlüklere ve ayrıcalıklara sahip olma şansına sahip bizlerin görevi, Türkiyeli meslektaşlarımızdan esirgenen bu haklar için sesimizi yükseltmek ve Erdoğan’ın Türkiye’deki eğitim sistemine yapmış olduğu bu son saldırıyı protesto etmektir.
Dr. Umberto Bongianino (İslam Sanat ve Mimarisi Bölümü Öğretim Görevlisi): Boğaziçi'nin yanındayım çünkü akademik özgürlüğe inanıyorum. Bir rejimin kontrolü altındaki üniversiteler amaçlarını kaybeder. Kayyumlar demokrasinin zehiridir!
Doç. Dr. Aslı Niyazioğlu (Erken Modern Osmanlı Tarihi Doçenti): Boğaziçi Üniversitesi'ndeki meslektaşlarımızın alanlarımızdaki öncü çalışmalarını yakından takip ediyor, ortak projelerde birlikte çalışıyoruz. Öğrencilerimiz değişim programlarıyla Boğaziçi'nde okuyor, güçlü akademik donanım ile dönüyorlar. Ayrıca Oxford'daki bir çok hoca, doktora öğrencisi ve araştırmacı Boğaziçi mezunu. BU'nun uzun yıllar içinde, büyük özveriyle oluşturulmuş akademik birikiminin bir gecede yok edilmeye çalışılmasına seyirci kalmayacağız.
Üniversite yönetimi demokratik yöntemle seçilmeli
Dr. Melis Laebens (Politika Bölümü, Prize Research Fellow): Boğaziçi Üniversitesi, yüksek akademik seviyesi ve çoğulcu kurum kültürü sayesinde Türkiye'de bilim, refah ve barışa eşsiz katkılar sağlıyor. Boğaziçi direnişini destekliyorum çünkü bu başarı ancak kurumun içinden demokratik olarak seçilen bir idare ile sürdürülebilir. Melih Bulu rektör olarak kalırsa liyakat ilkesi ve düşünce özgürlüğü yok edilecek, Türkiye paha biçilemez bir varlığını kaybedecek. Temel insan haklarını, öğrencilerin sağlığını ve ülkenin eğitim kaynaklarını kendi çıkarları için hiçe sayanlara Türkiye bu servetini emanet edemez.
Dr. Vazken Khatchig Davidian (Oriental Institute, Doktora Sonrası Araştırmacı): Dünyanın en prestijli akademik kurumlarından biri olan Boğaziçi, dünya standartlarında eğitim vermenin yanısıra özgür eleştirel düşünceyi de yeşertiyor. Siyasi çıkarlar ve ideolojik baskılar Boğaziçi’nin dünya çapında verdiği eğitimi kısıtladığı gibi Türkiye’yi de entellektüel çöllüğe sürüklemektedir.
Dr. İrem Sepil (BBSRC Discovery Fellow, St Hilda’s College Öğretim Görevlisi): Beş yılımı geçirdiğim, beni ben yapan, bilimsel düşünce ve herkese saygı sevgiyle yaklaşma etiğini bana vermiş olan üniversitem için çok üzülüyorum. Kimliğimiz, tarihimiz elimizden alınıyor gibi hissediyorum.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.