Özgür Özel, 'Yolumuz 6. Filoyu denize dökenlerin yoludur' demişti ama... CHP, NATO'ya 'evet' dedi

Özgür Özel, 'Yolumuz 6. Filoyu denize dökenlerin yoludur' demişti ama... CHP, NATO'ya 'evet' dedi
Özgür Özel bundan bir ay önce TBMM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Özel, "Bizim yolumuz 6. Filoyu denize dökenlerin yoludur" demişti. Ancak partisi bugün Meclis'te NATO oylamasına 'evet' dedi. CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, ise o kararı şu sözlerle savundu: NATO’nun caydırıcı gücünü önemsiyoruz. NATO’nu yeni üyelerin katılımıyla genişleme politikasını destekliyoruz."

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokolün uygun bulunduğuna dair kanun teklifi TBMM’de kabul edildi. 346 milletvekilinin katıldığı oylamada 287 kabul, 55 red, 4 de çekimser oy kullanıldı.

CHP, oylamada AKP ve MHP ile birlikte 'Evet' diyen 3 partiden biriydi.

CHP'nin bu kararı akıllara CHP lideri Özgür Özel'in bir ay önceki sözlerini getirdi.

Özel, ABD askerlerini denize döken ve bu eylemleri NATO ve ABD'ye karşı simgeleşen 68 gençlik hareketini şu sözlerle sahiplenmişti: "Biri 6. Filo gelince ona karşı direnen solcu öğrencilerin karşısına dikilenlerin yoludur, bizim yolumuz 6. Filoyu denize dökenlerin yoludur."

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ise verdikleri 'Evet' oyunu şöyle savundu: "Siyasi iş birlikleri kurarken uzun vadede yönümüzü doğru belirlemek gerekir. Dünyanın en güçlü ekonomilerinin bulunduğu bir ittifakın kara, deniz, hava, siber ve uzay alanlarında katedeceği yolun gerisinde kalmanın maliyetini hesap etmemiz gerekir. Gerginliklerin silah yoluyla değil diplomatik müzakereler yoluyla çözülmesi gerektiğini savunuyoruz. Barış ve istikrar ortamını bozan her türlü tehdide karşı NATO’nun caydırıcı gücünü önemsiyoruz. NATO’nun yeni üyelerin katılımıyla genişleme politikasını destekliyoruz. Bu nedenle de bugün oylamada Cumhuriyet Halk Partisi olarak İsveç’in NATO’ya katılımına 'evet' diyeceğiz" dedi.

'Aynı zamanda NATO'nun genişleme stratejisini oylayacağız'

Salıcı şunları söyledi: Biz bugün aslında sadece İsveç'in NATO'ya katılımını oylamayacağız. Biz bugün aynı zamanda NATO'nun genişleme stratejisini oylayacağız. Bu bugün yanıtlayacağımız temel soru şudur: Dünya bir kırılma yaşarken, Gazze'deki savaş yayılma emareleri gösterirken Ukrayna'da savaş sürerken, Çin-Tayvan gerginliği tırmanırken, dünya ticaretinin yüzde 12’si Kızıldeniz'de durmuşken ve bu kırılmanın uzun vadeye yayılacağı aşikarken bizim yerimiz demokrasilerin yanı mıdır, yoksa tek adam rejimlerinin yanında mıdır? NATO’nun askerî açıdan güçlü kalması, siyasi olarak güçlenmesi ve kapsayıcı bir yaklaşımı benimsemesi ülkemizin çıkarına mıdır, değil midir? NATO’nun kolektif caydırıcılığının güçlenmesi ve Rusya’nın saldırgan politikaları karşısında direncini artırması ülkemizin çıkarına mıdır, değil midir? Temel sorular bunlardır.

'Bizim, İsveç’ten meşru taleplerimiz var'

Bizim, İsveç’ten meşru taleplerimiz var, bu talepler meşru mudur? Yüzde 100 meşrudur, özellikle terörle mücadele bağlamında meşruiyet açıktır. Bunların diplomatik adaba ve üyesi olduğumuz NATO’nun yerleşik kurallarına göre müzakere edilmesi gayet doğaldır. Türkiye aleyhine faaliyet gösteren çeşitli terör örgütleri İsveç’in ve birçok benzer ülkenin demokratik sistemindeki boşluklardan yararlanmıştır. Oralarda terör lehine propaganda yapmışlardır, yardım, maddi katkı toplamışlardır. İsveç’in terörle mücadelede bize yeterince destek verememesi, vermemesi bizi derinden üzmüştür. Bu konuda müttefiklerinden kanunlar çerçevesinde adımlar beklemekte Türkiye sonuna kadar haklıdır. Bu meselenin hukuki birtakım düzenlemelerle aşılmasından dolayı mutluyuz, İsveç’teki yasa değişikliklerinin kâğıt üstünde kalmaması için sürecin de takipçisi olacağız. İsveç NATO üyesi olduğunda NATO’nun terörle mücadele kapsamındaki yükümlülüklerine de dâhil edilecektir. NATO’nun 2’nci büyük ülkesi olan ülkemiz NATO’da etkin bir diplomasi ilerlettiği ölçüde İsveç üzerindeki etkisini artırabilecektir. Bu nedenle İsveç’in NATO üyeliği çıkarlarımızla örtüşmektedir. Adalet ve Kalkınma Partisinin uygulamış olduğu siyaset her ne kadar yanlış olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarları ile İsveç’in NATO’ya üyeliği örtüşmektedir. (Kısa Dalga)

Gündem