Özgür Özel'e göre, TBMM Başkanı Kurtulmuş'a 'müdahale edildi'

Özgür Özel'e göre, TBMM Başkanı Kurtulmuş'a 'müdahale edildi'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile belirledikleri toplantının saatine kısa bir süre kala iptal edilmesine “Numan Bey’e yakıştıramam ama Yürütmenin yasamaya telkini olabilir. Kriz halının altına süpürülemez” yorumunda bulundu.

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi ve Can Atalay'a ilişkin aldığı kararlar TBMM'nin de gündemine yerleşti. CHP, TBMM'nin olağanüstü toplanma talebinde bulunmuştu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un saat 17.00 için kararlaştırılan Danışma Kurulu toplantısını az süre kala iptal etmesi ardında “Yürütmenin yasamaya telkini” olduğuna inandığını ifade etti.

YetkinReport’un sorularını yanıtlayan Özel, gün içerisinde Kurtulmuş ile farklı konuştuklarını vurgulayarak “Bu durumda biz Meclis’i terk etmeme eylemine başlayacağız. Türkiye Cumhuriyeti devleti, iktidarı ve muhalefetiyle bu kadar büyük bir yargı krizini halının altına süpüremez” dedi.

'Sabah Kurtulmuş ile başka konuşmuştuk'

Özel’in X hesabından Kurtulmuş’un toplantıyı iptal ettiğini söyleyerek TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemine başlayacaklarını duyurması sonrası şu açıklamalarda bulundu:

Numan Kurtulmuş Bey’le sabah konuşmuştunuz. Neydi talebiniz?
Kendisine CHP Grubu olarak Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Can Atalay dosyasında tahliye kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusunda bulunmasıyla ortaya çıkan yargı krizini görüşmek üzere Danışma Kurulu toplantısı talebimizi ilettim.
Bu talebimizi de üç nedene dayandırdık. Birincisi, hem teknik yönden hem hukuki ve siyasi yönden seçilmiş bir milletvekili olarak Can Atalay’ın hukukunun korunması. İkincisi, Yargıtay TBMM Başkanı olarak kendisine de müdahalede bulunuyor, neden kararı okutup Atalay’ın milletvekilliğini düşürmediğini sorguluyor. Yani Meclis’in hukukunun korunması yönü var. Üçüncüsü de bu kararın tek tek her bir milletvekilini tehdit eden, onların hukuku boyutu bulunuyor.
Bu toplantıya Genel Başkan ve Grup Başkanı olarak benim katılacağımı da söyledim.

– Ne karşılık verdi size?
Sabahki tutumu farklıydı. Yaşananlardan kendisinin de hoşnut olmadığını söyledi. Bir Filistin heyeti geleceğini öğleden sonra 16-17.00 gibi olabilir mi diye sordu. Olur dedim. Nitekim bir süre sonra 17.00 randevusunu öğrendik
İptal edilmesi nasıl oldu?
Meclis Başkanının 17.00’de bir programı olmadığını duyduk. Ben Ali Mahir [Başarır] Bey’den durumu öğrenmesini rica ettim. Numan Bey’le görüşmüş; “Özgür Bey kusura bakmasın, bu defa mazur görsün” dediğini aktardı. Biz de daha önce CHP Grubu olarak kararlaştırdığımız üzere eylem kararı aldık.
Bir gerekçe söylendi mi iptal gerekçesi için?
Hayır.
Siz neye bağladınız iptal kararını?
Dış müdahale olabilir diye de düşündük.
Dış müdahale derken?
Numan Bey’e yakıştıramam ama akla yürütmenin yasamaya bir telkini geliyor?
Yürütme derken neyi kast ediyorsunuz? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı mı?
Numan Bey’e telkinde bulunabilecek başka bir makam olabileceğini düşünmüyorum.
Şimdi eylemi nasıl başlatıyorsunuz?
Meclis açık. Oturum bitince de CHP Grubu Genel Kurulu terk etmeyecek. Grubunuz sürekli olarak Meclis’te bulunacak. Milletvekillerimiz Meclis kapansa da Meclis’i terk etmeyecekler. CHP, Meclis’in açık olduğu her saat adalet meselesini gündeme getirip mücadelesini iç tüzük sınırları içerisinde verecek ancak Meclis kapandığında bir grubu oluşturacak sayı olan en az 20 milletvekiliyle ‘Adalet Oturumu’nu, Meclis’teki adalet nöbetini sürdürecek. (Kısa Dalga)

Gündem