Patlamada ölü sayısı 40'a yükseldi, 14 madencinin cansız bedeni yangın bölgesinden çıktı

Patlamada ölü sayısı 40'a yükseldi, 14 madencinin cansız bedeni yangın bölgesinden çıktı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Amasra’daki maden patlamasında hayatını kaybeden madencilerin 40 olduğunu duyurdu. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ocaktan son çıkarılan 14 madencinin ocaktaki yangın bölgesinden alındığını duyurdu.

Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamalarla ilgili son bilgileri paylaşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hayatını kaybeden madenci sayısının 26’dan 40’a çıktığını duyurdu. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez de son çıkarılan 14 madencinin cansız bedenlerine maden ocağında yangın çıkan bölgede ulaşıldığını bildirdi.

SOYLU’DAN “40 ŞEHİT” AÇIKLAMASI

Patlamanın meydana geldiği ocak bölgesinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yerin 300-350 metre altında büyük bir seferberlik yürütüldüğünü belirttiği açıklamasında yaşamını yitiren madenci sayısını şu sözlerle açıkladı:

“Arzu ederdik ve isterdik ki karşımızda hiçbir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim. Ancak o saatten itibaren yapılan çalışmalarda hakikaten 300-350 metre yerin altında büyük bir seferberlik ve tüm arkadaşlar tarafından büyük bir çaba sarf edildi.

Sabah saat 07:30 itibariyle gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk. Ve yine orada bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimiz, kahraman kurtarmacılarımız arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydu. Hepsine minnettarız ve 40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralımız da hastanelerde.”

Bakan Soylu, 110 madenciden 58’inin kimisinin kendi imkanlarıyla, büyük bir bölümünün de arama kurtarma sonucu sağ kurtarıldığını belirtirken, “Bir madencimiz ile ilgili bir belirsizliğimiz var. Şu anda hem orada arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor hem de o belirsizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor” dedi .

Soylu, yaşamını yitiren bütün madencilerin isimlerinin belirlendiğini ve açıklanacağını söyledi.

BAKAN SÖNMEZ: 14’ÜNÜ YANGIN BÖLGESİNDEN ÇIKARDIK

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de yaptığı açıklamada, “Arama kurtarma çalışmalarında sona yaklaşıldığını” belirtti. Bakan Dönmez, cansız bedenleri yeni çıkarılan 14 madenciye yangın bölgesinde ulaşıldığını duyururken de şu ifadeleri kullandı:

“Dün, kısmen bir galeride yangın olduğunu söylemiştim, yangın büyük oranda kontrol altına alındı ve sabah saatlerinde ekiplerimiz girerek o bu 14 kardeşimizi o bölgeden çıkarttılar. Yerlerini de bildiğimizi ifade etmiştim. Şimdi yine yangının izole edilmesi ve soğutulması ile ilgili çalışmalarımız da bir yandan devam ediyor.”

O ZİYARETİNİ AĞLAYARAK ANLATTI

Amasra’daki maden faciasından sonra Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, patlamanın meydana geldiği ocakta yakın zamanda incelemelerde bulunduğunu hatırlatan haberler yayınlanmıştı. Bu haberlerde, “gerekli önlemler neden alınmadı” şeklinde eleştiriler de yer almıştı.

Bakan Dönmez ocağa yaptığı bu ziyareti de hatırlatırken ağlayarak, “Bizim için bir üzüntülü taraf da daha üç hafta önce burada biz Türk -İş başkanımızla birlikteydik bu kardeşlerimizle. Helalleştik. İnşallah bir daha böyle acıları rabbim bize yaşatmaz” sözleriyle anlattı.

Gündem