'Araştırma Zirvesi'nde pazarlama stratejileri konuşuldu: Tüketici davranışları nasıl analiz edilir?

'Araştırma Zirvesi'nde pazarlama stratejileri konuşuldu: Tüketici davranışları nasıl analiz edilir?
Türkiye Araştırmacılar Derneği'nin (TÜAD) 26'ncı Araştırma Zirvesi'nde pazar araştırmaları sektöründeki yeni trendler konuşuldu. Etkinlikte markaların tüketicilerin davranışlarını nasıl analiz edebilecekleri üzerinde duruldu.

26'ncı Araştırma Zirvesi, 2 Mayıs Dünya Pazar Araştırmaları Günü nedeniyle bugün İstanbul'daki Hilton Bosphorus'ta düzenlendi.

TÜAD Başkanı Doç. Dr. Yener Girişken, araştırmacıların insanı anlama sürecinde 'dirsek çürüttüğünü', amaçlarının insanları anlayarak 'içgörüyü' anlatmak olduğunu ifade etti.

'Bir koltuğu boş bırakın'

Girişken, sayıların bir önemi olmadığını belirtirken, şirketlere yönetim kurullarında bir koltuğu boş bırakmalarını, "Tüketici ne düşünür" diye anlamaya çalışmalarını söylediğini kaydetti.

TÜAD başkanı, 'çokluğun ritmini masaya getirerek karar alma süreçlerini sağlıklı yapmaya' çalıştıklarını belirtirken, insanların sadece akıl değil duygularını da belirli bir ritim çerçevesinde değerlendirdiği için hayatta kaldığını kaydetti.

Girişken, 'esnek sosyal adaptasyon sayesinde hayatta kalındığını, deprem ve pandemi nedeniyle felaketlerle mücadele edilebildiğini' belirterek "Araştırmacılar ritmi masaya getirir" dedi.

Twitter'dan seçmen analizi

Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erdem Yörük, sosyal medya verilerini kullanarak seçmen ve tüketici davranışları analiz edilebilen Polistus projesini anlattı.

Türkiye nüfusunun yüzde 84'ünün sosyal medya kullandığını, günün 7 saatinin sosyal medyada geçtiğini belirten Yörük, insanların dijital izler bıraktığını ifade etti.

Doçent, sosyal medyadan elde edilen verilerin temizlendiğini, sosyal bilimcilerin tweet'lerin analizini yaptığını, yapay zekanın da projede kullanıldığını kaydetti.

Yörük, Twitter verilerinden çıkarım yapıldığını, paylaşımda yansıtılan siyasi görüşün online anket ve işaretleme temelli yapay zekayla anlamlandırıldığını kaydetti.

Doçent, "Network bir data kaynağıdır. Analiz yapılmasına olanak da sağlıyor. Sosyal medyadan yanlış ve yönlendirici bilgi gelebilir. Buna dikkat etmek gerekiyor" dedi.

'Kuşaklar birbirinden etkileniyor'

Medina Turgul DDB Yönetici Strateji Direktörü Berkant Avcı, konuşmasında 'x', 'y' ve 'z' kuşaklarını anlatırken, "'x'ler idealist, 'y'ler hayalperest, 'z'ler gerçekçi olarak tanımlanıyor" dedi.

"Nesiller birbirinin üzerine eklene eklenerek gidiyor. Keskin bir kopuş yok, birbirlerinden etkileniyorlar" ifadesini kullanan Avcı 'z kuşağı'nın 'fayda odaklı, kolektif, ben merkezli ve gerçekçi olduğunu' kaydetti.

Avcı, birçok mağazanın 'z kuşağı'nın talepleri doğrultusunda 'unisex' koleksiyon oluşturduğunu; modadaki bir diğer değişimin ise 'body olumlama' olduğunu aktardı.

'Tüketici her şeyin kalbinde'

Sorbunu'nun kurucu ortağı ve CEO'su Duygu Özgün, 'tüketicilerin farklılıklarından doğan doğruları' bulup hizmet vermeye etmeye çalıştıklarını belirterek "Tüketicinin anlattığı, mikro detaylardan dinleniyor. Tüketiciyi deneyimleyerek öğreniyoruz, tüketiciyi her şeyin kalbine koyup ona sormamız gerekiyor" dedi.

Estée Lauder Companies Müşteri İçgörüsü ve Deneyimi Grup Müdürü Sena Topçu, bir kampanyalarından bahsederken, hangi görseli kullanmalarının daha iyi olacağını öğrenmek için anket yaptıklarını, bunun sonucunda ürün görseli kullanmaya karar verdiklerini ifade etti.

Topçu, normalde ürünlerin uygulanabileceği bir modelin yüzünü reklama koyacaklarını ancak müşterilere sorduktan sonra bunu değiştirdiklerini kaydetti.

'Bize benzeyenlerden etkileniyoruz'

Deeper şirketinin yöneticisi İhsan Özçıtak, iki farklı grupların ortak noktası bulunmayınca geçişlerin de pek mümkün olmadığını ifade etti.

Özçıtak, "Bize benzeyen insanlardan etkileniyoruz, benzemeyenlerden uzak duruyoruz. Ötekilerin davranışlarından uzak duruyoruz" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem