Petri kabında 'minyatür kalp' üretildi

Petri kabında 'minyatür kalp' üretildi
Münih Teknik Üniversitesi’nden araştırmacılar, laboratuvar ortamında ürettikleri yapay kalp sayesinde tıp alanında yeni bir çığır açtı.

Münih Teknik Üniversitesi’nden (MTÜ) araştırmacılar, insan kalbinin gelişim sürecini taklit edebilmek amacıyla kök hücreleri başarılı bir şekilde uyararak bir ‘mini kalp’ ya da organoid yarattılar. Bu bilimsel sıçrama, kalbin gelişiminin ilk evrelerinin daha ayrıntılı biçimde anlaşılmasına olanak sunacak ve kalple bağlantılı hastalıklara ilişkin araştırmalara destek verecek.

Kalp-damar hastalıkları alanında Rejeneratif Tıp Profesörü olan Alessandra Moretti ile birlikte çalışan ekip, ‘pluripotent’ (Birden fazla etkiye sahip olabilen hücre) kök hücreleri kullanarak bir çeşit ‘mini kalp’ yaratmak amacıyla bir yöntem geliştirdi.

Araştırma ekibi, makalelerini ‘Nature Biotechnology’ dergisinde yayınladı.

Gazete Duvar’ın SciTech Daily sitesinden aktardığına göre, çalışmada yaklaşık 35 bin hücre, bir santrifüjde bir küreye dönüştürüldü. Birkaç haftalık bir zaman zarfında, sabit bir protokol doğrultusunda hücre kültürüne farklı ‘sinyal molekülleri’ (Sinyal oluşturan lenfosit aktivasyon molekül ilişkili reseptörler) eklendi.

Alessandra Moretti, “Bu yolla, vücutta, kalbin gelişim sürecini denetleyen sinyal yollarını taklit ediyoruz” diye açıkladı.

Elde edilen organoidlerin çapı yaklaşık yarım milimetre. Kan pompalamasalar bile elektriksel yollarla uyarılabiliyor ve insanlardaki kalp odacıklarına benzer şekilde kasılabiliyorlar.

Prof. Moretti ve ekibi, dünyada hem kalp kası hücrelerini (kardiyomiyositler) hem de kalp duvarının dış tabakasındaki hücreleri (epikardiyum) kapsayan bir organoidi başarıyla yaratan ilk araştırmacılar oldu.

Çalışmanın başyazarı Dr. Anna Meier, “Kalbin nasıl oluştuğunu anlamak söz konusu olduğunda, epikardiyum hücreleri belirleyici etkendir. Kalpte yer alan öteki hücre tipleri, mesela dokuları ve kan damarlarını birbirine bağlayanlar, bu hücrelerden meydana gelir. Bunun yanı sıra, epikardiyum, kalp odacıklarının oluşmasında büyük bir rol oynar” dedi.

Ekip, yeni organoidlere, yapısına uygun bir şekilde ‘epikardiyoidler ‘ adını verdi. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Sağlık